С 14 млрд. евро Сърбия ще развива икономика на бъдещето


С 14 млрд. евро Сърбия ще развива икономика на бъдещето
Снимка: Predsednik.rs

7631

Правителството на Сърбия планира да направи инвестиции на стойност 14 млрд. евро, за да модернизира икономиката и да стимулира икономическия растеж на страната до 2025 г., заяви премиерът Ана Бърнабич.

Инвестициите ще бъдат финансирани от държавния бюджет, но също и чрез заеми от международни финансови институции, каза Бърнабич по време на представянето на инвестиционната програма "Сърбия 2025", съобщават от пресслужбата на сръбското правителство.

Правителството планира да инвестира 100 млн. евро в науката и образованието, а още 90 млн. евро ще бъдат осигурени за развитието на технологии за изкуствен интелект, тъй като страната желае да стане един от европейските лидери в сегмента, каза Бърнабич, цитирана от SeeNews.

Сърбия има сериозен потенциал за развитие на проекти за възобновяема енергия и може да се превърне в глобален център за производство на батерии за електрически превозни средства, тъй като притежава около 10% от световните литиеви запаси.

През 2025 г. Сърбия ще бъде страна с високи заплати и пенсии, в която безработицата ще бъде като в Еврозоната, страна на модерно образование и инфраструктура, посочи Бърнабич.

"Ако приложим всички реформи, за които говори премиерът Ана Брнабич, планът ни е до края на 2025 г. средната заплата в Сърбия да бъде 900 евро, а средната пенсия между 430 евро и 440 евро", казва президентът Александър Вучич в друго изявление.

По-рано този месец Световната банка заяви, че Сърбия може да увеличи годишния си икономически растеж до 7% средно през следващите 10 години, ако приеме нова, амбициозна програма за реформи.

Страната може да запази трудно спечелената си макроикономическа стабилност и да издигне своята икономическа трансформация на следващо ниво, при условие че прилага реформи за насърчаване на растежа и изграждане на необходимата устойчивост за предстоящия период и след това, твърдят от Световната банка.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички