С близо 4% по-малко чуждестранни туристи у нас през декември и януари

С близо 4% по-малко чуждестранни туристи у нас през декември и януари
Източник: iStock/Guliver

За декември и януари имаме над 8065 чуждестранни туристи, което е спад от 3,7%. Това каза на брифинг пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

„За сметка на това имаме ръст на нощувките с 5,8 %. Това показва, че идват по-малко туристи, но нощуват повече. Всъщност това води до по-големи приходи в икономиката. Надявам се да имаме такава тенденция и през летния сезон“, заяви тя, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ ръстът на нощувките води с малки стъпки за това да привличаме по-висок клас туристи. Това се доказвало и от липсата на свободни места в 4 и 5-звездните хотели.

„Националните курорти са имиджът на българския туризъм и е много важно те да са моторът на съответния регион и да дърпат напред развитието. Това ще бъде една от основните теми, която е заложена в промените в Закона за туризма и предстои до седмица-две същият да бъде представен на вниманието на Министерски съвет. Там, разбира се, най-голям дебат очакваме около нашето предложение, свързано с продуктовото позициониране в националните курорти. Тоест всеки кмет и местният бизнес да имат право сами да определят на територията на националния курорт какъв вид туризъм да се развива“, каза Ангелкова.

Според нея основният спор ще се оформи около Слънчев бряг и Златни пясъци за т. нар. парти или семеен туризъм.

"Аз смятам, че местната власт е тази, която да определи как иска да се развива туризмът на територията на националните курорти. Националните курорти не са селищни образувания, това са курорти, които имат за цел да привличат туристи, които имат интерес към страната. За съжаление тенденциите в този сегмент са доста негативни. Имаме спад от 40 до 45% на младежкия туризъм тази година. Това, което се случва в годините назад, дава своето отражение. Много е важно, ако искаме да закрепим и да накараме младите хора да дойдат в страната, защото те са пък бъдещи туристи, да има балансирано развитие в сектора“, каза още Ангелкова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.