С близо 45% намалява производството на цигари за година

С близо 45% намалява производството на цигари за година
Източник: Getty Images/Guliver

Промишленото производство се е увеличило през януари с 3.2% спрямо предходния месец. На годишна база пък е отчетен ръст от 2.8 процента, показват данни на НСИ.

В сравнение с декември по-значително нарастване се наблюдава в производството на метални изделия, без машини и оборудване и производството на превозни средства, без автомобили - по 28.5%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 26.6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 15.0%, производството на хранителни продукти - с 11.8%.

Спад е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 28.2%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.3%.

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в добивната промишленост - с 16.4%, и в преработващата промишленост - с 2.9%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.1%.

Ръст в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 28.8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 20.4%, производството на превозни средства, без автомобили - с 20.2%, производството на електрически съоръжения - с 13.4%.

Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 44.6%, производството на основни метали - с 15.0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8.3%, производството на мебели - с 6.4%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.