С какво вреди работата в офис?


С какво вреди работата в офис?
Снимка: iStock/Guliver

5975

Учени от Института по трудова медицина "Н.Ф. Измеров" посочиха негативните последици върху здравето от работата в офис, отбелязва руската информационна агенция РИА Новости.

На първо място експертите отбелязват по-честото боледуване на служителите. "Основната причина за тази ситуация е влошаването на качеството на въздуха в офисите, причинено главно от неправилно организирана вентилация и недостатъчна обмяна на въздух, интензивна работа с компютър и пренаселени помещения", отбелязват учените, предаде агенция "Фокус".

Специалистите приписват на офиса и опасните последици като невроза и тревожност, които се развиват на фона на чести стресови ситуации поради високи професионални изисквания, липса на подкрепа в екипа или прилично възнаграждение, както и страх от загуба на работата.

Психологическите проблеми от своя страна могат да доведат до развитието на заболявания, например, на нервната и сърдечно-съдовата система. Според учените проблемите на работното място също са свързани с нарушена репродуктивна функция.

За да избегне проблеми, причинени от "заседналия" характер на работа, служителят в офиса трябва да отдели време за зареждане, припомни терапевтът Людмила Лапа.

"На всеки час трябва да ходите, да скачате, да се разгрявате за 15 минути. Трябва да правите физически упражнения, да натоварвате мускули, за да няма физическо бездействие. Тези малки хитринки ще ви помогнат да поддържате добър начин на живот", съветва лекарят.

Също толкова важно е да не се забравя пиенето на вода или чай, което ще помогне за намаляване на натоварването върху бъбреците и възстановяване на кръвоносните съдове.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички