С половин процент се е свила средната заплата за три месеца

С половин процент се е свила средната заплата за три месеца
Източник: Thinkstock

Средната работна заплата в България е намаляла с 0,5% през третото тримесечие на годината спрямо предходното. За периода тя е 941 лева, сочат данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които има най-голямо намаление на заплатите, са във финансовия сектор и операциите с недвижими имоти. В същото време има увеличение в секторите държавно управление, преработваща промишленост и хуманното здравеопазване.

Най-висока е заплатата в създаването и разпространението на информация - 2159 лева. Най-ниско остава възнаграждението в хотелиерството и администрацията. В края на септември наетите са над 2,31 млн. души, а намалението спрямо второто тримесечие е с близо 46 000 души, най-вече заради сезонната заетост.

Заетостта като цяло се понижава в края на лятото, а най-висок спад има в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 20%, "Административни и спомагателни дейности" - 7,2%, и "Култура, спорт и развлечения" - 4,2%.

Заетите на трудов договор към края на септември намаляват с 45,9 хил., или с 1,9% спрямо края на юни 2016 г., като достигат 2,31 милиона. Ръст се наблюдава в дейностите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 1,5%, и в "Строителство" - с 0,4%.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.