С половината храна, която българите разхищават годишно, могат да се нахранят 1,5 млн. души


С половината храна, която българите разхищават годишно, могат да се нахранят 1,5 млн. души
Снимка: iStock/Guliver

2679

В България приемаме, че за една година се разхищават над 670 000 тона храна. Ако приемем условно, че успяваме да спасим половината, тя би била достатъчна за една календарна година да се хранят всички българи под прага на бедност, а те са над 1,5 млн. като получават минимум две порции храна на ден.

Това каза Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка.

„Хранителната банка е организация, която се занимава със спасяване на храна. Това означава, че получаваме безвъзмездно храни, които са с кратък срок на годност, но все още напълно годни и безопасни. Преразпределяме ги през мрежа от наши партньорски организации“, обясни тя.

„С всяка една от нашите партньорски организации и храната, която безвъзмездно предоставяме, се спестява годишен бюджет от порядъка средно на 19 000 - 20 000 лева“, допълни Цанка Миланова.

Тя поясни, че за първите два месеца на кампанията „Стани един от нас. Дари надежда!“ са събрани около 9000 лева, а дарители са станали почти 1000 души. „На този етап планираме да измине още един 3-месечен цикъл на кампанията. Това е технологичният цикъл на DMS номера, който ползваме. Така че до края на месец май кампанията ще бъде активна“, каза още директорът на хранителната банка.

"Към днешния момент, началото на месец март, въпреки промяната в закона, текстът все още е неработещ. Механизмът за освобождаване на даренията храни от ДДС не е работещ", допълни Малинова, цитирана от "Фокус".

„Не са създадени допълнителните поднормативни разпоредби, които да направят възможно освобождаването от ДДС. Към момента имаме само една мъртва поправка“, заяви тя. „Водим разговори с трите заинтересовани и пряко ангажирани министерства тези детайли да бъдат бързо създадени. Не съм оптимист, че в рамките на служебното правителство ще можем да споделим такъв напредък“, обясни Цанка Миланова.

По думите й текат съгласувателни процедури, които отнемат много време. „За жалост, не мисля, че до изборите ще има промяна, която да насърчи бизнесът да дарява повече храна. Дори наблюдаваме обратната тенденция. За януари и февруари на тази година при нас са постъпили 2,5 пъти по-малко дарения като количества в сравнение със същия период на миналата година“, заяви директорът на хранителната банка.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички