САЩ готвят мита за милиарди за Европа

САЩ готвят мита за милиарди за Европа
Източник: iStock

САЩ получиха "зелената светлина" да наложат милиарди евро в наказателни мита върху продукти произхождащи от ЕС, в отговор на обявените за незаконни субсидии отпускани от европейските държави на аеро-космическия гигант Airbus.

Това съобщава европейското издание Politico, позовавайки се на осведомени източници, запознати със съдържанието на официално решение на Световната търговска организация (СТО), изпратено конфиденциално в петък вечерта до Брюксел и Вашингтон.

Становището на СТО, което има задължителен характер, е резултат от дългогодишен съдебен спор между САЩ и ЕС и практически отвързва ръцете на американския президент Доналд Тръмп в най-скоро време да обяви въвеждането на наказателни мита върху европейски продукти като компенсация.

Според един от източниците на Politico Белият дом е получил правото от СТО да потърси между 5 и 8 млрд. евро в такси, докато друг твърди че сумата може да надхвърли 10 млрд. евро.

Вашингтон обяви отдавна, че разчита на решение в своя полза на органа в Женева, за да въведе тарифи върху експортни стоки, произхождащи от ЕС и вече има готов списък с такива, който възлиза на общо 21 млрд. долара.

С решението на СТО САЩ получават правото да избират произволно видове стоки от този списък и да им налагат мита в различен размер, за да компенсират щетите, нанесени от действащите европейски субсидии за Airbus, които по първоначалната оценка на американските власти възлизат на 11 млрд. долара, посочва Politico.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.