САЩ може да фалират още през септември, предвиждат експерти


САЩ може да фалират още през септември, предвиждат експерти
Снимка: Getty Images/Guliver

4294

САЩ може да фалират още през септември тази година заради по-ниски от очакваните данъчни постъпления. Това предупреждава експертен доклад на Центъра за двупартийна политика, който се придържа към центристка ориентация, предава ТАСС.

Според прогнозите на специалистите, "през първата половина на септември федералното правителство повече няма да може да плаща сметките си изцяло и своевременно". Авторите на доклада подчертават, че вашингтонгската администрация трябва в най-скоро време да активизира преговори с Конгреса за ново увеличаване на тавана на държавния дълг.

Както обясни Шай Акабас, който отговаря за въпросите на икономическата политика в центъра, данъчните приходи в бюджета на САЩ са се увеличили само с 2-3%, вместо очакваните 5-6%. Преди два месеца експертите на организацията прогнозираха, че през октомври може да настъпи фалит.

"Настоящият анализ разкри опасно развитие, което не може да бъде пренебрегнато. Преговарящите по бюджета трябва да знаят, че времето изтече", предупреди Акабас. "Единственият начин да се елиминира възможността за фалит през тази година е да се повиши тавана на националния дълг през следващите седмици", посочи той.

В допълнение, както се посочва в доклада на Бюджетната служба на Конгреса, бюджетният дефицит достигна 746 млрд. долара през първите 9 месеца на финансовата 2019 г. (която започва в САЩ на 1 октомври). Очаква се дефицитът да достигне или дори да надхвърли 1 трилион долара до края на финансовата година. В същото време нивото на приходите се е увеличило с 69 млрд. долара в сравнение със същия период на миналата година, докато федералните разходи са нараснали с 208 млрд. долара.

В края на юни Бюджетната служба на Конгреса прогнозира, че държавният дълг на САЩ ще достигне 144% от БВП до 2049 г. В началото на март Министерството на финансите използва "извънредни мерки" за продължаване на финансовите операции поради факта, че страната достигна тавана на националния дълг, който законодателите трябва да увеличат в близко бъдеще. Това решение ще позволи на правителството на САЩ да продължи да плаща временно сметки, без да нарушава законовия таван на дълга. В същото време министърът на финансите Стивън Мнучин преговаря с депутати, за да повиши този показател, като засега разговорите са неуспешни.

Държавният дълг на САЩ

В момента държавният дълг на САЩ е около 22 трлн. долара. Както се съобщава в началото на януари от CNN, анализирайки данните на Министерството на финансите, за две години от президентството на Доналд Тръмп (от 20 януари 2017 г.), той се е увеличил с повече от 2 трилиона долара. Според прогнозите на МВФ, през 2023 г. националният дълг на САЩ ще нарасне до 117% от БВП.

През фискалната 2018 г. държавният дълг се увеличи от 20 трлн. долара до 21 трлн. долара. Консерваторите в Конгреса обаче заявяват, че държавните разходи продължават да са извън контрол и това може да доведе до още по-голям дефицит през следващите години.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички