САЩ може да отмени митата за европейските коли


САЩ може да отмени митата за европейските коли
Снимка: iStock

4133

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос обяви, че Вашингтон може да не налага предварително обявените мита за вноса на автомобили от Европейския съюз.

"Надеждата ни е, че преговорите, които водихме с отделни компании за техните планове за капиталови инвестиции, ще дадат достатъчно плодове, така че да не се окаже необходимо да се приложат изцяло или дори частично планираните от Вашингтон мита върху вноса на европейски автомобили и части за тях.

Водихме много добри разговори с нашите европейски приятели, с нашите японски приятели, с нашите корейски приятели, като това са основните сектори за производство на автомобили", заяви американският търговски министър в интервю за Bloomberg.

Уилбър Рос също така заяви в интервюто за Bloomberg, че "съвсем скоро" ще бъдат предоставени лицензии на американски компании за продажба на техни компоненти на китайската Huawei Technologies.

Той допълни, че досега правителството на САЩ е получило 206 молби за такива лицензии. "Това са много молби – честно казано повече, отколкото си мислехме", отбеляза той.

През май най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света - Huawei беше поставен в т.нар. "черен списък" на САЩ, заради съмнения, че представлява риск за националната сигурност, с което фактически забрани на китайският технологичен гигант да купува американски части и оборудване без специален лиценз. В същото време на американските компании беше забранено да продават свои части на Huawei, без да получат специално разрешително.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък обеща през юни да предостави известно облекчение на фирмите, които работеха с Huawei.

Що се отнася до развитието на търговския спор между САЩ и Китай, Уилбър Рос заяви, че няма причина сделката да не бъде подписана този месец. "Ние сме в добра форма, постигаме добър напредък и няма естествена причина, поради която не би могло да се подпише първата фаза от търговската сделка", съобщи той.

Междувременно говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви на пресконференция в понеделник, че президентът на страната Си Цзинпин и неговият американски колега Доналд Тръмп са били в контакт през цялото време чрез различни средства във връзка с предстоящото подписване на "първата фаза" на търговското споразумение.

През миналата седмица и Пекин, и Вашингтон потвърдиха, че двете страни са постигнали споразумение "по принцип", а Доналд Тръмп отбеляза, че временното споразумение вероятно ще бъде подписано някъде в САЩ преди края на месеца. Според Рос потенциалните места за среща между двамата президенти включват Айова, Аляска, Хавай, както и Китай.

Си Цзинпин и Доналд Тръмп планираха да се срещнат, за да подпишат търговската сделка в кулоарите на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономически сътрудничество (АТИС) в Чили, но Сантяго отмени събитието на фона на протестите в латиноамериканска страна.

Ключова дата е 15 декември, когато е планирано да влязат в сила нови високи американски мита за редица важни китайски вносни стоки като лаптопи, играчки и електроника. Вашингтон и Пекин имат интерес да постигнат сделка и да избегнат тези тарифи.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички