САЩ може да преговаря с Европа за митата


САЩ може да преговаря с Европа за митата
Снимка: iStock

3574

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос предположи в интервю за Financial Times, че преговорите могат да бъдат начин за облекчаване на търговското напрежение между страната му и Европейския съюз, предава БНР.

Новите преговори с ЕС биха могли да бъдат алтернатива на налагането на американски тарифи върху вноса на автомобили от Европа през следващия месец, допусна Рос.

"Една от опциите е просто да се каже: "Аз просто няма да правя нищо", втората ще бъде да се наложат тарифи за някои или за всички държави, а третата може да представлява някаква друга форма на договаряне", отбеляза министърът, описвайки вариантите, които се разглеждат от президента Доналд Тръмп.

По-рано тази година Тръмп декларира, че някои вносни коли и части за тях представляват заплаха за националната сигурност на САЩ, но отложи решението си за ноември дали да наложи митнически тарифи, като целта на това отлагане беше да се даде повече време за търговски преговори с Европейския съюз.

От миналия петък САЩ започнаха да въвеждат тарифи върху европейски внос на стойност 7,5 млрд. долара, като обмитяваните стоки варират от британско уиски и френско вино до испански маслини и сирена от целия ЕС, включително италианското Пармиджано-Реджано.

Митата са в отговор на решението на Световната търговска организация (СТО) да подкрепи жалба на САЩ относно неправомерните субсидии в рамките на ЕС за самолетостроителната компания Airbus.

Уилбър Рос отхвърли критиките към предприетата стъпка, като заяви, че тарифите не се налагат едностранно и че мярката е взета с "пълната подкрепа" на Световната търговска организация.

Министърът на търговията на САЩ определи още като добри шансовете за подписване на ограничена търговска сделка с Китай

Той коментира отделно търговските преговори с Пекин и отбеляза, че Китай следва "добросъвестно" уверенията, дадени през октомври, да продължи напред с големите покупки на американски селскостопански продукти.

Относно факта, че предоставеният от администрацията на Тръмп генерален лиценз на американските компании да продават оборудване на китайския технологичен гигант Huawei Technologies, който изтича през ноември, Рос отбеляза, че това не е твърд краен срок и че може да бъде променен.

Той преценява, че има вероятност "далеч по-добра от 50 на 50" да бъде подписана ограничена търговска сделка между Вашингтон и Пекин по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТЕС), която ще се проведе през ноември в Чили.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички