САЩ наложи тежки мита на европейските стоки


САЩ наложи тежки мита на европейските стоки
Снимка: iStock/Guliver

3619

САЩ наложиха мита върху стоки за 7,5 млрд. долара от Европейския съюз, въпреки заплахите за ответни действия. Сред засегнатите от митата са авиокосмическият гигант Airbus, френските вина и шотландското уиски, предаде AFP.

Митата, които влязоха в сила след полунощ вашингтонско време, се появиха, след като разговорите между представители на Европа и САЩ не успяха да постигнат отмяна.

Одобрената от СТО атака на президента на САЩ Доналд Тръмп влиза в сила, докато Вашингтон е затънал в търговска война с Китай и може допълнително да дестабилизира глобалната икономика.

Наказателните мита взимат на мушка самолети за гражданска авиация от Великобритания, Франция, Германия и Испания - страните, разработващи Airbus - които сега ще струват с 10% повече, когато се внасят в САЩ.

Но митата са насочени и към потребителски продукти като френско вино, които Тръмп обеща да атакува през последните месеци. Вината от Франция, Испания и Германия вече ще се бъдат посрещани отвъд Атлантика от 25-процентови мита.

Изказвайки се във Вашингтон часове преди влизането в сила на митата, министърът на икономиката на Франция Брюно льо Мер предупреди, че този ход ще има сериозни последствия.

"Европа е готова да отмъсти в рамките на нормите на СТО", каза той пред репортерите малко след среща с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин в кулоарите на годишната среща на Международния валутен фонд.

"Тези решения биха имали много негативни последици както от икономическа, така и от политическа гледна точка."

Льо Мер също предупреди САЩ да не откриват нов фронт в търговските си конфликти и отново призова за решение чрез договаряне. "Във времена, когато глобалната икономика се забавя, мисля, че нашата отговорност е да направим всичко по възможностите си за избягване на такъв конфликт".

Европа от своя страна може да наложи наказателни мита от следващата година, с които ще атакува субсидирането на Boeing.

В Европа има и друго голямо главоболие, тъй като Брюксел очаква в средата на ноември Тръмп да изпълни заканата си за налагане на наказателни мита върху вноса на коли от Стария континент.

Такъв удар ще засегне най-болезнено автомобилния сектор на Германия, въпреки че великани в сектора като Volkswagen и BMW имат производствени мощности и в САЩ.

Тръмп прегърна протекционистично отношение към вноса на стоки в широк спектър, констатират наблюдатели.

През юли 2018 г. Тръмп и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер уж се договориха за примирие в конфликта, за да се проведат търговски преговори, но до момента разговорите не са стигнали до никъде.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички