САЩ наложиха санкции на 12 руски компании

САЩ наложиха санкции на 12 руски компании
Източник: Gettyimages.com

Министерството на търговията на САЩ взе решение да въведе ограничения срещу 12 руски компании, които, от гледната точка на Вашингтон, действат в разрез с интересите на националната сигурност на Съединените щати. Съответстващото известие бе публикувано във вторник във Федералния регистър, но там не се посочва точната дата, на която ще влязат в сила рестрикциите. Това предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

В черните списъци на американското търговско ведомство попаднаха компаниите „Аерокомпозит“, „Дайвтехносървис“, Научно-производственото предприятие (НПП) „Гамма“, научно-изследователския институт „Вектор“, компания Nilco Group, Обнинското научно-производствено предприятие „Технология“, научно-производственото предприятие за подводни технологии „Океанос“, конструкторско бюро „Авиадвигатель“, група компании „Инфотекс“, компании „Сайрус Системс“, научно-производствената корпорация „Системьi прецизионного приборостроения“ и Воронежкия НИИ „Вега“. За всички тези организации сега ще действа т.нар. презумпция за отказ на продажба на американска продукция с двойно назначение за тях.

От гледна точка на Вашингтон, тези компании, както и свързаните с тях филиали в Иран и Беларус, „действат в разрез с интересите на националната сигурност и външнополитическите интереси на Съединените щати“. Конкретното се твърди, че научно-изследователския институт „Вектор“, НПП „Гамма“, компания „Сайрус Системс“ и група компании „Инфотекс“ предполагаемо са „способствали дейността на злонамерени руски субекти в киберпространството“.

Що се касае до компания „Дайвтехносървис“ и научно-производствени предприятия за подводни технологии „Океанос“, те са попаднали под санкциите за „доставка на оборудване и оказване на поддръжка на Военноморския флот (ВМФ) на Русия“. Останалите организации са присъединени към черния списък на американското Министерство на търговията „за поддръжка на руския военен аерокосмически отрасъл“.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.