САЩ печели 250 млрд. долара от сделката с Китай


САЩ печели 250 млрд. долара от сделката с Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

5151

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в Twitter, че "първата фаза" на търговското споразумение, което беше подписано вчера с Китай, ще донесе 250 млрд. долара в икономиката на страната му. Той съобщи, че ще започне преговори за "втората фаза" на сделката с Пекин.

"Една от най-големите търговски сделки правени някога! Тя също така е добра за Китай и за нашите дългосрочните отношения. 250 милиарда долара ще се върнат в страната ни и сега сме в чудесна позиция за начало на втората фаза на преговорите. Никога не е имало нищо подобно в историята на САЩ! Следва USMCA (търговското споразумение САЩ - Мексико - Канада)!", публикува той в личния си акаунт в Twitter.

Подписаното на 15-и януари търговското споразумение регулира принудителния трансфер на технологии и защитата на интелектуалната собственост, както и гаранции да няма валутни манипулации. Също така се очаква Китай да увеличи с 200 млрд. долара покупките на американски стоки през следващите 2 години, припомня БНР.

От своя страна китайският вицепремиер Лю Хъ посочи пред местните медии, че би било "неразумно" да се забързва втората фаза на търговска сделка със САЩ. Според него "може да не се получи нищо, ако се втурнем към преговори по втората фаза, преди първата фаза да бъде правилно приложена. Не мисля, че е разумен избор да се започнат нетърпеливо нови етапи на преговорите".

Междувременно съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро заяви, че администрацията на Тръмп иска да се увери, че по време на "втората фаза" на търговските преговори исканията на САЩ няма да се окажат недостатъчни. Той подчерта, че Китай трябва да спре да субсидира своите държавни компании и да спре "киберкражбите".

Говорейки пред телевизия CNBC, Наваро спомена Amazon като компанията, която има отговорност "да следи проблемa с китайските фалшификати на своя сайт", добавяйки, че кражбата на интелектуална собственост може да бъде много вредна.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички