САЩ повдигнаха редица обвинения срещу Huawei

САЩ повдигнаха редица обвинения срещу Huawei
Източник: Getty Images/Guliver

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна серия от обвинения по два отделни случая срещу китайския високотехнологичен гигант Huawei.

10 федерални обвинения са повдигнати срещу дъщерни компании на Huawei за кражба на роботизирана технология и търговска информация от американската T-Mobile, предава БГНЕС.

Други 13 обвинения са повдигнати срещу главния изпълнителен директор на китайската фирма Мън Уанджоу за нарушаване на американските санкции срещу Иран.

"И двата вида обвинения показват нахалните и упорити действия на Huawei, целящи да експлоатират американските компании и финансови институции и да заплашват свободния и справедлив глобален пазар", заяви директорът на ФБР Кристофър Уей.

Китай от своя страна нарече „политическа манипулация“ повдигането на обвинения срещу технологичния гигант Huawei.

„От известно време САЩ използват силата на държавата, за да дискредитират и смажат определени китайски фирми и техния легитимен и легален бизнес“, се казва в изявление на говорителя на китайското външно министерство, цитирано от AFP.

„Налице е силна политическа мотивация и политическа манипулация зад тези действия“, се допълва в документа. В него се настоява Вашингтон да се откаже от искането за екстрадиция от Канада на главния изпълнителен директор на Huawei Мън Уанджоу.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.