САЩ проучват загубите от евентуално хакване на фондовата борса

САЩ проучват загубите от евентуално хакване на фондовата борса
Източник: iStock/Guliver

Агенцията по перспективни изследвания и разработки (DARPA) към Министерството на отбраната на САЩ проведе серия от консултации с трейдъри от нюйоркската фондова борса и представители на финансови компании, за да оцени финансовите щети от евентуална хакерска атака. Това предаде БГНЕС.

Както съобщи в понеделник вестник Wall Street Journal, на срещите са се обсъждали предимно рисковете от силни сътресения на американските пазари в случай на кибер нападения.

Сред възможните сценарии е вкарването на неверни данни в каналите и системите, които работещите във финансовия сектор използват, за да получават достоверна икономическа информация. Участниците в консултациите са изтъкнали още уязвимостта на компютърните програми, като ADP (Automatic Data Processing), чрез които се начисляват и осигуряват заплати на всички работещи.

Както отбелязва в интервю за вестника главният управител на крупния мозъчен тръст „Мана Партнърс” Маной Наранг, най-катастрофалният възможен сценарий включва атака срещу нюйоркската фондова борса чрез масово разпространение на фалшиви съобщения за продажба на определени акции. При подобен случай, Наранг смята, че загубите могат да достигнат стотици милиарди долари.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.