САЩ са категорични: Германия да се откаже от Huawei

САЩ са категорични: Германия да се откаже от Huawei
Източник: Getty Images/Guliver

Съединените щати засилиха натиска върху държавите от Европа, да не позволяват на китайския гигант Huawei да изгражда 5G мрежата на телекомите, предаде БГНЕС.

Командирът на американските войски в Европа генерал Къртис Скапароти каза, че европейските страни трябва да прекратят комуникациите със своите германски колеги, ако Берлин позволи на Huawei да изгради бъдещата 5G мрежа в страната.

Германия скоро ще започне търговете за определяне на компания, която ще строи 5G мрежата ѝ. Американският посланик в Берлин Ричард Гренел изпрати писмо до икономическия министър на Германия Петер Алтмайер, в което го информира, че ако бъде избран Huawei като изпълнител на поръчката, САЩ ще трябва да намалят споделянето на разузнавателна и друга важна информация с Германия.

Съединените щати и няколко други държави на Запад смятат, че Huawei представлява риск за сигурността на НАТО. Няколко страни вече изключиха китайската компания от обществените поръчки за изграждане на 5G мрежа.

"Специално при 5G, възможностите да се изтеглят данни са невероятни", казва Скапароти.

Срещу Huawei бяха повдигнати обвинения от американското министерство на правосъдието в кражба на търговски тайни, възпрепятстване на разследването и заобикаляне на икономическите санкции срещу Иран. Технологията на Huawei за 5G е по-напреднала от тази на другите кандидати Ericsson и Nokia.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.