САЩ са против "Турски поток" през България


САЩ са против "Турски поток" през България
Снимка: iStock/Guliver

8066

САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток", която минава през България. Те разглеждат разклонението за доставки на газ за Югоизточна Европа като геостратегически проект на Русия. Това казва зам.-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл в интервю за БНР, което ще бъде излъчено в събота.

Хейл е третият най-високопоставен служител в Държавния департамент на Съединените щати.

"Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници.

Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. "Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия.

Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността", обяснява Хейл.

През военния си бюджет САЩ наложи и санкции на компаниите, които участват в строежа на "Турски поток" и на "Северен поток 2".

Първата линия на газопровода "Турски поток" бе пусната на 8 януари и трябва да доставя газ в Европа, заобикаляйки Украйна. Президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган, заедно с Бойко Борисов и Александър Вучич официално откриха проекта на церемония в Истанбул.

"Турски" или "Балкански поток"?

Борисов нарича въпросната втора тръба през България "Балкански поток", твърдейки, че е "наша газопреносна мрежа". Премиерът го заяви и пред служителите на САЩ, преди да замине за Истанбул.

"Много от вас са се питали те защо не ни спират строежа на "Балкански поток", както ние го наричаме, защото първо – той не е продължение на "Турски поток". Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния – така ни е отредил Господ. България изгражда своя собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори."

Капацитетът на тръбата през България – "Балкански поток" – която формално наистина се строи като част от газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз", е на 90% резервиран от "Газпром". Това обаче може да създаде проблеми, защото не е сигурно дали отговаря на актуалните европейски правила (т.нар. трети енергиен пакет на ЕС).

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички