САЩ ще допусне ирански петрол в няколко държави

САЩ ще допусне ирански петрол в няколко държави
Източник: iStock/Guliver

Вашингтон се съгласи на отстъпки за осем страни що се отнася до санкциите за износа на петрол от Иран, за да могат въпросните държави да да продължат да внасят ирански петрол, въпреки американските ограничения. Това твърди агенция Bloomberg, която се позовава на свои източници, предаде БГНЕС.

Не е ясно кои точно са осемте държави, но със сигурност сред тях са Япония, Индия и Южна Корея. Източниците на Bloomberg отбелязват, че в замяна на отстъпките, тези държави ще трябва да намалят вноса на петрол, за да не насърчават увеличението на цените.

По-рано бе съобщено, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп е готова да направи сериозни отстъпки в ситуацията около Иран, която ще му позволи да избегне ключовите икономически санкции на Вашингтон. Високопоставени държавни служители са убедили държавния секретар Майкъл Помпео да не изключва Техеран от международната система за трансфер на банкови данни и да не прекратява извършването на SWIFT плащания (обединяващи 11 000 финансови институции в повече от 200 страни).

На 8 май Тръмп обяви оттеглянето си от споразумението за иранската ядрена програма (СВПД) и обеща не само да върне старите, но и да въведе нови санкции. Първата част от санкциите на САЩ възобнови действието си през нощта на 7 август, като тези ограничителни мерки обхванаха по-специално автомобилния сектор в Иран, продажбата и покупката на злато и редица метали. Останалите санкции ще влязат в сила след 4 ноември. В същото време САЩ редовно разширяват списъка със санкции на чуждестранни компании, които продължават да си сътрудничат с Иран.

След влизането в сила на ядрената сделка производството на нефт в Иран се увеличи до 4 милиона барела на ден и износът достигна 2,5 милиона барела на ден. Понастоящем основните вносители на ирански петрол са Китай, Япония, Южна Корея, Индия и ЕС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.