САЩ удря с нови мита стоманата от Мексико и Китай

САЩ удря с нови мита стоманата от Мексико и Китай
Източник: Getty Images/Guliver

Министерството на търговията на САЩ съобщи, че ще наложи допълнителни мита върху вноса на стомана от Китай и Мексико в резултат на разследване, свързано с т.нар. "изравнителни мита".

Проверката на американското министерство установи, че двете страни са предоставили на своите износители субсидии, подлежащи на "изравнителни мерки", в размер до 177% в Китай и до 74% в Мексико. Разследването на канадския износ на стомана за САЩ пък не е показало необходимост от подобни наказателни мерки.

Министерството на търговията ще инструктира митниците и гранични служби на САЩ да събират парични депозити от вносители на изработена конструкционна стомана от Китай и Мексико.

Американската комисия по международна търговия заяви през март, че вносът на изработена конструкционна стомана от Канада, Китай и Мексико вреди на местните производители. Изработената конструкционна стомана се използва в големи строителни проекти, такива като мостове, сгради, паркинги и пристанища. През 2018 г. г. САЩ внесоха изработена структурна стомана от Канада на стойност 722,5 млн. долара, от Китай за 897,5 млн. долара и от Мексико за 622,4 млн. долара

Очаква се търговското министерство на САЩ да вземе окончателно решение за вноса на конструкционна стомана до 19 ноември тази година.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.