САЩ всячески опитват да запазят в тайна подробностите около ТТИП

САЩ всячески опитват да запазят в тайна подробностите около ТТИП
Източник: Getty Images / Guliver

Преговорите между САЩ и ЕС за Трансатлантическо търговско и и инвестиционно партньорство (TTIP) продължават да се водят в повишена секретност. Това заяви пред агенция Sputnik евродепутатката Марина Албиол от испанската партия "Обединените леви". В Европарламента тя е представителка на фракцията "Европейските обединени леви/Ляво-зелените от Севера" (ЕОЛ/ЛЗС), съобщава РИА "Новости". 

По думите й за разгласяване на сведения за подготвяния документ се предвиждат административни наказания и дори углавна отговорност. Испански източници твърдят, че досега достъп до документа са получили 7 евродепутати, които са могли да работят с документа максимума два часа. Те не са могли да използват никакви електронни устройства. Албиол разкри, че чиновник от ЕС я наблюдавал през цялото време, докато тя четяла документа. "Аз не може да си взема дори химикалка", каза депутатката. "Случилото се демонстрира липса на прозрачност в преговорите по споразумението за свободна търговия", резюмира тя.

За "особената секретност" около договора говори и испанската евродепутатка Лола Санчес от партията Podemos, която член на същата фракция в Европарламента. В интервю за испанското издание "Публико" (Publico) тя разкри, че в стаята за запознаване с документ й е било разрешено да влезе само с часовник и носна хартиена кърпа. Всички други вещи тя е трябвало да остави отвън, включително химикалката и бележника, макар че й бил даден плик с листа, на които било изписано нейното име, за да може да прави записки. По думите на Санчес депутатите се запознават с договора в неголяма стая, в която се намират кутии с текста на документа. Чиновник наблюдава четенето. По-голямата част от документа е на английски, изобилства с термини и текстът е трудно читаем. "Този договор е разработен в интерес на многонационалните корпорации", добави Лола Санчес. Тя критикува трудностите с достъпа до документа, защото "САЩ забраняват на ЕС да го обнародва".

Майте Пагасауртундуа, евродепутатка от испанската партия "Съюз, прогрес и демокрация", която влиза в "Алианса на либералите и демократите за Европа" (АЛДЕ), заяви че ограниченията върху документа не винаги са оправдани.

"Ограничения доведоха до появата на недоверие. Проблемът е, че документите са секретни, голяма част от европейските граждани няма достъп до източниците, макара те да са публични", споделя евродепутатката пред Publico. Тя прави уговорката, че не е против споразумението.

Депутатите срещу договора обръщат внимание, че под натиска на американската страна TTIP премахва съществуващите днес ограничения върху добива на шистов нефт и газ (по метода на фракинга) и върху производство на генетично модифицирани продукти (ГМО). Противниците на споразумението смятат, че основните печеливши от създаването на зона за свободна търговия между САЩ и ЕС ще станат американските концерни в ущърб на европейските предприятия.

Наскоро проведено изследване от Университета Тафтс в САЩ показва, че TTIP може да доведе до икономическа дезинтеграция на Евросъюза. При оценката на последиците от договора върху световната икономика авторите на доклада да използвали модел на ООН (United Nations Global Policy Model). Те са стигнали до извода, че ЕС ще понесе загуби да извършва бизнес, загуби за БВП, загуби от трудова дейност. Най-потърпевши ще бъдат страните от Северна Европа.

"ЕС и САЩ губят икономическата и политическата власт в света. С този договор те искат да създадат най-голямата на планетата зона за свободна търговия: това е нов неолиберален завой, за да се обяви "търговска война" на другите супердържави (като Китай, Русия или Индия) и да се възстанови част от тази мощ", заявиха испанската обществена организация "Еколози в действие" и платформата "Не на TTIP".

Противниците на договора смятат, че "той ще концентрира още по-голяма политическа и икономическа власт в ръцете на транснационалните корпорации в ущърб на социалните, трудови и граждански права".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • Fact

    Fact
    Oxxxx, sega iasno se vijdat dvoinite ar6ini na EC - Uijen Potok be6e sprian zaradi ne-prozra4nost, a sega 6te se zasekretiava dogovora mejdu EC i USA. No comments.