СБ: Търговската война между САЩ и Китай ще забави глобалния икономически ръст

СБ: Търговската война между САЩ и Китай ще забави глобалния икономически ръст
Източник: iStock/Guliver

Растежът на световната икономика се очаква да се забави заради търговската война между САЩ и Китай, която подкопава доверието на инвеститорите, съобщи Световната банка (СБ) в прогнозата си за следващите 6 месеца.

СБ намали прогнозата си за растеж на световния БВП до 2,9% за тази година и до 2,8% за 2020 година, което е малко под предишното предвиждане, но предупреди, че рисковете пред икономиките се увеличават и призова политиците да се подготвят за буря - специално заради Brexit на пазарите, обвързани с Великобритания и ЕС, предаде БГНЕС. Все пак преобладаващото мнение е, че свиването на растежа всъщност ще е "меко кацане" т.е. няма да има глобална икономическа катастрофа.

Икономическият растеж на най-голямата световна икономика - САЩ, се очаква да се забави тази година и да падне до 2,5%, в сравнение с 2,9% през 2018 година. 2020 година ще има още по-голямо забавяне до 1,7%.

Що се отнася до развиващите се икономики, прогнозата е да има "замръзване на растежа" - 4,2% през 2019 година. Специално за Китай, до 2021 година се очаква растежът да е 6%, но това е далеч от нивото от 10% в периода от 1980 до 2010 година.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.