SMS-ите на кирилица били по-скъпи поради технически причини


SMS-ите на кирилица били по-скъпи поради технически причини
Снимка: iStock/Guliver

2751

Не виждам защо и как трябва да се оправдаваме с технически причини. Това е разделение, което ни поставя в неизгодна позиция и ни удря по джоба. Така председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргатиров изрази позиция на несъгласие с практиката SMS-ите на кирилица да са по-скъпи от тези на латиница и то до три пъти по-скъпи.

Защо писането на текстови съобщения на родния ни език и изпращането ми чрез мобилен телефон е по-скъпо, отколкото писането на т.нар. „шльокавица”. Оказва се, че един символ заема 7 бита, когато се използва латиница и 16 бита, когато се използва крилица и това оскъпява услугата. Поне това е обяснението на експерти от телекомите, което bTV представи. Това е стандартна система, наложена в световен мащаб и не можем да я променим, добавят от мобилните оператори.

Всъщност трудностите в поддръжката на определни услуги на кирилица въобще не е новост. Пред Actualno.com експерти споделиха, че например приемането на съобщения от gmail, когато идват от пощи с изцяло изписани на кирилица адреси, е проблемно, защото се появява съобщение, че изпратеното не може да "премине", макар че всъщност доставка има. Причината – политиката на налагане на западната култура и монополизма в интернет пространството, казват нашите източници.

Припомняме, че още вчера (9 февруари) Маргаритов обяви, че КЗП инициира среща, която ще се проведе през следващата седмица. На нея са поканени и трите телекома, както и председателят на КРС Веселин. Димитър Маргаритов се надява и трите телекома да присъстват, за да бъде намерено решение.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички