СОС ще обжалва отмяната на скъпия билет за столичния градски транспорт

СОС ще обжалва отмяната на скъпия билет за столичния градски транспорт
Източник: Actualno.com

Ще обжалваме решението на Административния съд София – град от днес, с което отменя решението на СОС за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

Това заяви Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет и член на Комисията по транспрт, съобщиха от пресцентъра на СОС. Наредбата ще продължи да действа до произнасянето на следващата инстанция - Върховния административен съд.

"Надяваме се, че ще успеем да защитим нашето решение, защото сме убедени, че е правилно, а и юристите твърдят, че мотивите на съда са по формални причини", коментира още Зафир Зарков.

Според него, справката за положителните резултати от промените за 2016 година показва, че увеличената цена на превозните документи за еднократно пътуване и запазването на цените на всички останали абонаментни документи, както и намаляването на годишния абонамент, е довела до увеличение на използването на по-дългосрочни превозни документи.

"Очаквано, при картите за еднократни пътувания, чиято цена беше увеличена, има спад. Картите за еднократно пътуване за периода юни – декември 2016 г. бележат спад от 43 на сто спрямо същия период на 2015 г. При картите за 10 пътувания, намалението е от 29 %", подчерта Заков.

В същото време за периода юни – декември 2016 г. се отчита ръст от 48 % на издадените абонаментни карти в сравнение със същия период на миналата година. Над два пъти (118%) се е увеличил и броят на издадените и заредени абонаментни карти по редовна тарифа.

"Запазването на цената на еднодневната карта от 4.00 лв. и възможността за неограничен брой пътувания в рамките на деня доведоха до трикратно увеличение на продадените еднодневни карти за периода юни-декември 2016 година спрямо същия период на по-миналата година. Продадени са 1 081 334 броя еднодневни карти при 356 602 карти през същия период на 2015 г.", аргументира се още Зафир Зарков.

Статистиката показва, че 21 740 са и издадените тридневни карти, които са нов превозен документ с цена 10,00 лв. и дават право на неограничен брой пътувания в рамките на 3 дни. От другия нов превозен документ – метро „плюс“ (едномесечна персонализирана карта за метро и една наземна линия) с цена от 43,00 лв. има издадени 7 067 карти.

"За изминалите седем месеца се е увеличил и броя на персонализираните карти по редовна тарифа. Ръстът за картите по редовна персонализирана тарифа е 53%. Най-голям е този при персонализираните годишни карти, чиято цена от 01.06.2016 г. беше намалена от 500.00 лв. на 365.00 лв. За периода са закупени 16 184 броя. За сравнение за цялата 2015 година са издадени само 226. Картите за един месец за една наземна линия имат ръст от 55 %, а едномесечните карти за метро са повече с 90%. 34 на сто е и ръста на картите за един месец всички линии", допълва още общинският съветник.

По думите му при неперсонализираните карти по редовна тарифа също има общ ръст от 17%. Картите за един месец за една наземна линия имат ръст от 61%, един месец метро с 56%, а един месец всички линии с 11%. Има ръст и при картите за преференциални пътувания – 9 на сто. При учащите (ученици, студенти и докторанти) увеличението е с 18%, като за ученическата карта за всички линии ръстът е 28%. 29% е и увеличението на броя ученически карти, закупени като част от „семеен пакет” заедно с месечна персонализирана карта за всички линии. Ръстът при картите за пенсионери е с 18%, възрастни граждани над 68 години – с 6%, лица с увреждания – с 3%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.