Само 3% от българите се ваксинират срещу грип

Само 3% от българите се ваксинират срещу грип
Източник: Thinkstock/Guliver

2-3% от българите се ваксинират срещу грип, докато в Европа това правят над 70 % от хората, съобщи в Русе националният консуртант проф. Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по инфекциозни болести. Тя присъства на XI-та годишна национална конференция по инфекциозни болести на тема: „Инфекции в ежедневната практика. Новости при ХИВ/СПИН“, предаде БГНЕС.

Тази година ни чака нов щам – „Мичиган А“, който досега се е срещал по-рядко у нас. Според проф.Червенякова страната ни изостава по отношение на ваксиналното покритие на сезонния грип, а това не бива да се подценява заради риска от усложнения, които крие заболяването – особено при дихателната и нервната системи.

„За мен в процеса на ваксиниране трябва да имат участие и работодателите, които да осигуряват ваксини на служителите си. За радост има доста фирми, които го правят“, коментира проф. Червенякова. Тя припомни, че ваксинирането срещу грипа е задължително за хората над 65 години и за децата.

Началникът на отделението по Инфекциозни болести към УМБАЛ-Русе д-р Доротея Игова извади статистика, според която ежегодно през отделението минават между 1100 и 1200 пациенти. Повече от половината от случаите са свързани с чревни инфекции, следвани от въздушно-капкови инфекции. На трето място са трансмисивните инфекции като лаймска болест, марсилска треска, ку треска. Ваксинирането срещу хепатит е довело до намаляване на пациенти с това заболяване.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.