Само ДПС смята, че АЕЦ "Белене" е рисков проект

Само ДПС смята, че АЕЦ Белене е рисков проект
Източник: БГНЕС

В четвъртък Народното събрание даде зелена светлина за проекта АЕЦ „Белене”. Предстои търсене на инвеститор. В парламента единствено от ДПС гласуваха против проекта, които смятат, че е рисков.

Членове на всички парламентарно представени партии обсъдиха рестарта на енергийния проект пред bTV. В разговора участваха Александър Ненков от ГЕРБ, Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”, Атанас Костадинов от БСП, Рамадан Аталай от ДПС и Пламен Христов от „Воля”.

Според Рамадан Аталай проект като АЕЦ „Белене” няма как да се осъществи, тъй като у нас няма сигурна енергийна среда. Според него подходът към проекта е бил несериозен.

От БСП пък изразиха съмнение дали проектът въобще ще рестартира, макар и да са подкрепили решението на правителството. „По този начин вече сме го играли, проектът е страдал заради политически мантризъм”, каза Атанас Костадинов от левицата.

Според Пламен Христов от партията на Веселин Марешки за първи път в Народното събрание има воля за изпълнението на даден проект. „Тук не съществува въпросът дали да има или да няма АЕЦ „Белене”. Единственото, което трябва да направим е да спрем политическото говорене. Тогава трябва да огласим от Ванкувър до Владивосток, че имаме на масата за преговори проект за централата”, смята той.

„Интересът на държавата е да има ядрена мощност. Това е стратегически интерес – няма войни в държави с ядрени централи. Това е икономически и кадрови интерес – създаваме една сериозна група хора, които са сериозно образовани и се занимават с висока технология”, каза на свой ред Искрен Веселинов от „Обединените патриоти”.

Александър Ненков от ГЕРБ поясни обаче, че рестартирането на проекта зависи и от „Атомстройекспорт”, които трябва да съдействат.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.