Само в България и Хърватия продажбите на нови коли растат през септември

Само в България и Хърватия продажбите на нови коли растат през септември
Източник: БГНЕС

България е една от двете държави в ЕС, в които има ръст на регистрираните нови коли през септември. Другата е Хърватия, сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

В целия ЕС има драматичен спад на продажбите на нови автомобили заради новите стандарти за отработените вредни газови емисии.

Продажбите в Европейския съюз се понижиха през септември с цели 23,5% на годишна база, но след ръст от 31,2 на сто през август, като през деветия месец на годината бяха регистрирани нови 1 091 220 автомобила. "Това не трябва да е изненадващо, тъй като въвеждането на новия тест WLTP в началото на миналия месец предизвика изключителен скок в регистрациите на нови автомобили през август", посочиха от асоциацията.

Агенцията ACEA отбеляза, че през септември и петте водещи европейски автомобилни пазари са отчели солидни спадове, като най-силен е бил спада в Германия (понижение с цели 30,5%), следвана от Италия (с 25,4%), Великобритания (с 20,5%), Испания (със 17,0%) и Франция (с 12,8%).

Въпреки солидния септемврийски спад, в рамките на първите девет месец на настоящата година регистрацията на нови автомобили в ЕС се увеличи с 2,5% до 11 951 957 броя благодарение най-вече силните продажби през летните месеци след отчетената преди това известна слабост в автомобилния сектор. От водещите пазари Испания остава лидер с повишаване на регистрираните нови автомобили през периода януари - септември с 11,7%, следвана от Франция (повишение с 6,5%) и Германия (с 2,4%), докато регистрацията на нови автомобили в Италия се сви с 2,8%, а във Великобритания - със 7,5 на сто.

Продажбите на нови автомобили в България продължиха да нараства и в началото на есента, макар и с по-сдържано темпо, като през септември те се увеличиха спрямо година по-рано с 8,5% до 2 758 броя. Хърватия е другата единствена европейска държава, отчела повишение на регистрацията на нови автомобили през септември с 3,3 на сто.

За първите девет месеца на настоящата година новите автомобили, регистрирани в България, се увеличиха с 19,7% до 26 443 спрямо 22 098 броя за същия период на 2017-а година, като в процентно изражение нашата страна е изпреварена от пет от останалите 28 членове на ЕС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.