Санкциите на САЩ ще засегнат 8 руски проекта с европейско участие


Санкциите на САЩ ще засегнат 8 руски проекта с европейско участие
Снимка: Getty Images

6822

8 проекта, свързани с участието на европейски компании, могат да пострадат от американските санкции, ако Конгресът приема законопроект, наказващ фирмите, работещи с Русия в енергийния сектор. Това пише изданието Euractiv.

Според изданието, което се базира на информация от Европейската комисия, това са следните проекти: Baltic LNG (Shell и "Газпром"), "Син поток" (Eni и "Газпром"), нефтопроводът "Каспийски тръбопроводен консорциум" (Shell, Eni и "Роснефт"), "Северен поток 1" (европейски компании и "Газпром"), "Северен поток 2" (европейски компании и "Газпром"), разширяването на "Сахалин-2" (Shell и "Газпром"); находището Шах-Дениз и Южно-Кавказкия тръбопровод (ВР и "ЛУКОЙЛ"), находището до Египет "Зохр" (BP, Eni и "Роснефт"), където основна роля имат Гърция, Кипър и Израел.

"Това би било жестоко", заяви пред Euractiv говорител на ЕК. Новият закон, който се очертава САЩ, ще означава санкция за всяка компания, която участва в разработването и модернизацията на свързаните с Русия енергийни проекти в цял свят. Това ще постави под удара на американския закон всяка европейска компания, свързана с руските тръбопроводи.

След гласуването в долната камара на американския Конгрес утре (26 юли) се очаква Европейската комисия да обсъди създалата се ситуация и възможните отговори на очертаващия се проблем. Припомняме, че за да влязат в сила каквито и да е бъдещи санкции, те трябва да бъдат одобрени и от американския президент Доналд Тръмп.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички