Саудитска Арабия и SoftBank с мащабен общ проект за слънчева енергия


Саудитска Арабия и SoftBank с мащабен общ проект за слънчева енергия
Снимка: Getty Images / Guliver

3250

Саудитска Арабия и японската SoftBank ще си партнират за разработването на гигантски соларен проект за няколко милиарда долара в кралството, който може да генерира 200 гигавата електричество до 2030 г. Това съобщиха от SoftBank, предаде БГНЕС.

Сделката бе подписана в кулоарите по време на посещение в САЩ от страна на саудитския принц Мохамед бин Салман, който предприе мащабни икономически и социални реформи през последните месеци.

SoftBank ще инвестира в проекта чрез фонда си "SoftBank Vision", който е от 100 млрд. долара, създаден през 2016 г. с пари от суверенния фонд на Саудитска Арабия и други.

Проектът има за цел да генерира "200 гигавата" до 2030 г. от различни (слънчеви) ферми в цялата страна, като първата фаза е 7,2 гигавата," каза говорителят на SoftBank Матю Никълсън пред АФП.

"Изграждането ще започне тази година", добави той.

Цената на целия проект се очаква да достигне 200 млрд. долара, като първата фаза струва 5 млрд. долара.

Фондът Vision на SoftBank ще предостави 1 милиард долара за първия етап, а останалата част ще дойде от от финансирането на проекта, каза Никълсън.

Пред журналисти в Ню Йорк главният изпълнителен директор на SoftBank, Масайоши Сон описа плана за слънчева енергия като "най-големият слънчев проект досега".

Той каза, че продажбата на електроенергия, произведена от първата фаза на проекта, ще помогне за финансирането на етапите на следващите етапи и че докато слънчевите панели първоначално ще бъдат внасяни, за две или три години в кралството ще бъде построена фабрика, която да ги произвежда на място.

Миналата година Саудитска Арабия покани за подаване на оферти от кандидати за "практичен" соларен проект от 300 мегавата, първият за най-големия износител на петрол в света.

Саудитска Арабия и други монархии в Персийския залив разглеждат начини да намалят сметките си за енергия и да диверсифицират източниците на енергия далеч от петрола, основната им стока за износ.

Рияд е определил цел от 9,5 гигавата от възобновяеми енергийни източници до 2023 г. Почти цялата енергия на Саудитска Арабия понастоящем идва от петрол или природен газ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички