Саудитска Арабия заплаши САЩ, че ще спре разплащанията в долари за нефт

Саудитска Арабия заплаши САЩ, че ще спре разплащанията в долари за нефт
Източник: Getty Images/Guliver

Саудитска Арабия заплаши САЩ, че ще се откаже от разплащанията в долари при продажбата на нефт, ако Вашингтон приеме антикартелния закон NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act), който ще позволи на американското правителство да подава в съда антимонополни искове по адрес на страните-членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол). Това съобщи Reuters, цитирана от "Фокус".

Позовавайки се на три независими източника, запознати с енергийната политика на Рияд, британската агенция съобщава, че саудитските власти обсъждат този вариант вече няколко месеца. Те вече са съобщили на представители на САЩ, че Рияд може да се откаже от разплащането в долари, ако този законодателен акт бъде приет. Освен това, този план на Саудитска Арабия вече е обсъден и с други членове на ОПЕК.

Шансовете документът да бъде приет и да влезе в сила не са толкова големи. Но фактът, че Рияд разглежда възможността да се откаже от разплащанията в американска валута при петролните сделки, демонстрира недоволството на Саудитска Арабия от перспективата тя да бъде въвлечена в антимонополните процеси в американските съдилища, коментира агенцията.

Проектозаконът в сегашния му вид предвижда предоставяне на правомощия на американските съдилища да разглеждат антитръстови искове срещу държави от ОПЕК и други държави, участващи в картелни споразумения на петролния пазар. В същото време всякакви съвместни действия на други правителства, насочени към ограничаване на производството на петрол и определяне на цените му, се признават за незаконни. Американският министър на енергетиката Рик Пери по-рано предупреди Конгреса, че приемането на законопроекта може да стимулира рязко покачване на цените на петрола.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.