Saxo Bank: Трейдърите натрупаха рекордно дълги позиции при суровия петрол


Saxo Bank: Трейдърите натрупаха рекордно дълги позиции при суровия петрол
Снимка: iStock/Guliver

2481

През последните три месеца търговията на пазара на суров петрол почти не се променя и това все повече разочарова трейдърите, които през това време натрупваха рекордно дълги позиции при суровия петрол тип Брент и WTI, коментира ръководителят на анализаторското звено „Стратегии при суровините“ в Saxo Bank Оле Хансен.

"Седмичният доклад за складовите наличности на американската Energy Information Administration, който излезе в сряда, стана капката, която преля чашата - видяхме девети пореден ръст на запасите. В същото време вносът се покачва, вместо да се забавя. Бихте очаквали в този момент, когато ОПЕК съкращава добивите, вносът в САЩ да падне, или да започне да намалява, но това не се случи и наблюдаваме голям скок при запасите”, показва анализът на Хансен, изпратен до медиите.

Според него разпродажбите са факт заради многото разочаровани с дълги позиции от началото на сезона и дългата ликвидация през последните няколко седмици.

“Все още има много големи дълги позиции на пазара. С риск неуспехът да пробие нагоре, някои от тези дълги позиции сега трябва да бъдат намалени”, разкрива поведението на играчите той.

Хансен е на мнение, че след пробива под 50 долара за барел при суровия петрол падането под това ниво става „доста лесно”.

“Ще се съсредоточим върху корекцията от 50% от ноември, до оживлението от началото на януари, което идва, както се вижда на графиката, именно около ниво от 48,70 долара“, прогнозира анализаторът на Saxo Bank.

По думите му по-нисък пробив под ниво 47,20 долара за барел може да създаде някои допълнителни притеснения на пазара.

Хансен смята още, че пазарът се ребалансира заради пренасищането на запасите в света.

Той предупреждава, че не трябва да се следи само пазара в САЩ, защото той разполага със седмични данни, които показват растящи акции.

“Има нарастващ внос от страни като Саудитска Арабия, която миналата седмица постигна невиждани върхове на импорта от август 2016 година насам. Това не е сигналът, от който пазарът се нуждае на този етап. Това доведе до дългата ликвидност, която в този момент не знаем колко дълго ще продължи”, посочва Хансен.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички