Счетоводни услуги за малки и големи фирми - каква е разликата

Счетоводни услуги за малки и големи фирми - каква е разликата
Източник: iStock/Guliver

Много от хората, които поставят началото на свой собствен бизнес, си задават въпроса дали съществуват особени различия между предлаганите на пазара счетоводни услуги, отнасящи се за малки и големи фирми.

В повечето случаи това недоумяване е плод на различията между една малка фирма или друга, практикуваща същата дейност, но със значително по-голям мащаб.

В тази статия ще разкрием дали наистина съществуват такива различия и трябва ли те да се вземат под внимание, когато избирате счетоводна къща, която да се заеме с основните задачи, които й поставяте вие.

Съществува ли разлика между счетоводните услуги

Клиентът смята, че такава разлика е налице, поради простия факт, че на пазара счетоводните услуги се различават като цена.

Една счетоводна къща предлага скъпи услуги, докато при друга те са значително по-достъпни, особено за по-малките бизнеси.

Ако трябва да бъдем откровени една малка фирма не разполага с толкова обстоен документооборот, в сравнение с една голяма фирма. Затова и цените са значително по-ниски и приемливи.

Големите предприятия, в които работят стотици и дори хиляди хора персонал, представляват сравнително сложно начинание за специалистите, спадащи към този бранш.

Нека вземем под внимание уреждането на заплати, болнични, осигуровки, платежни нареждания и какво ли не още.

Със сигурност това би отнело далеч повече време, усилия и умения, отколкото друго малко предприятия, в което работят едва десетина човека.

Ако сте собственик на голяма фирма, то със сигурност ще ви се налага да плащате в пъти повече на счетоводната къща, която сте избрали, тъй като комуникацията помежду ви ще бъде почти постоянна.

Това се прави с цел всички релевантни документи да бъдат предоставяни на време и цялата документална дейност да бъде изрядна, в случай че имате проверка от данъчни служители.

Друга съществена разлика между услугите, извършвани за една малка или голяма фирма, е самият начин, по който се практикува.

Когато сте собственик на малко предприятие, поне веднъж в месеца се срещате със счетоводителя и му предоставяте всички документи.

След като те бъдат разгледани, компетентно лице следва да информира собственика на фирмата за всички текущи задължения, за да бъдат погасени в срок.

При по-големите предприятия, в които практикуват значително голям брой служители, това не е възможно.

Там всеки един ден от месеца някой излиза в болничен, друг се нуждае от отпуск и какво ли не още.

Необходимо е да се следи непрестанно счетоводството на фирмата, за да практикува тя по възможно най-правилния начин и всичко да бъде напълно изрядно.

Без значение дали сте на път да отворите врати на малък или голям бизнес, във фирмата за счетоводни услуги Contract.bg ще се сблъскате с опитни експерти, които знаят как да разрешат всеки проблем и как да се погрижат добре за бизнеса ви.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.