Сделката за ЧЕЗ би трябвало да приключи до 9 месеца


Сделката за ЧЕЗ би трябвало да приключи до 9 месеца
Снимка: БГНЕС

2514

Неофициално 9 месеца е срокът за завършване на сделката между ЧЕЗ и „Инерком“. Това заяви пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

„Държавата се интересува от сделката за ЧЕЗ без да иска да се намесва в нея. Сделката за ЧЕЗ е сключена на практика и от там нататък развитието на сделката за ЧЕЗ се свежда до плащане на цена и прехвърляне на акции. Знаем неофициално, че е 9-месечен срокът, в който това трябва да се свърши“, обясни Горанов.

Той подчерта, че държавата няма никакво намерение да участва в сделката за ЧЕЗ.

„Ако се прецени от гледна точка на КЕВР е нужно допълнително въоръжение от регулаторни мерки и инструменти, за да се гарантира сигурността на енергийната система, при евентуална сделка. Нещо, което не може да твърдим, защото сме много далеч от завършване на подобна сделка, то тогава НС може да промени законодателството така, че да даде допълнителни инструменти на КЕВР, ако КЕВР трябва да преценява, ако купувачът има капацитет да управлява една подобна енергийна система. Ние сме изпълнителната власт, а КЕВР е независим орган. На никой нищо не прехвърляме, а спазваме закона“, уточни финансовият министър, цитиран от БГНЕС.

Отношението на държавата към „Инерком“, по думите му, е като към всяко българско търговско дружество - то трябва да спазва българските закони. „Позицията на правителството винаги е била за защита на интересите на българските граждани. В началото имаше една изключително изнервена и припряна реакция от страна на опозицията, която беше отчасти неразбираема и остава неразбираема за българската държава, тъй като и опозиция, и управляващи трябва много добре да знаят как функционират държавните органи, и кой каква функция има“, коментира Владислав Горанов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички