Секторни комисии ще помагат за разрешаването на спорове между потребители и търговци


Секторни комисии ще помагат за разрешаването на спорове между потребители и търговци
Снимка: КЗП

3167

Секторни помирителни комисии, които ще спомагат за разрешаване на спорове между потребители и търговци, вече работят към Комисията за защита на потребителите (КЗП). Дейността им ще се извършва в София. Паралелно с това ще продължат в 12 града да работят и общите помирителни комисии.

„Безспорно създаването на секторните помирителни комисии е една крачка напред във възможността да бъдат преодолени споровете между потребителите и търговците в най-чувствителните области – там, където има проблеми, които с години са се трупали и които се нуждаят от едно адекватно решение. Няма да е пресилено, ако кажа, че ние възлагаме големи надежди и сме амбицирани да работим изключително сериозно, за да може този механизъм да придобие необходимата популярност и съответно ефективност”, заяви днес председателят на КЗП Димитър Маргаритов на кръгла маса на тема "Новите помирителни комисии - механизъм за решаване на спорове между потребители и търговци".

По думите му следващата седмица комисиите ще бъдат нотифицирани и от Европейската комисия като органи за алтернативно решаване на спорове.

„Един от основните приоритетите в работата на Министерство на икономиката е работата за повишаване на нивото на защита на потребителите. За да отговорим и на съвременните условия и на регламента на Европейската комисия, изготвихме пакет нормативни актове през миналата година, като част от тях са изменение на Закона за защита на потребителите точно в частта алтернативни спорове и правилник за работата на помирителните комисии към КЗП. С тази правна рамка се надяваме да повишим значително нивото за защита на потребителите от една страна, а от друга - да дадем възможност за бързи, ефикасни, опростени, евтини способи за решаване на спорове между потребители и търговци и то с участието на всички заинтересовани страни", заяви от своя страна заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.

Омбудсманът Мая Манолова също приветства създаването на секторните помирителни комисии и възможностите, които дават за доброволно решаване на спорове. Тя обясни, че всеки ден при нея постъпват сигнали и жалби срещу доставчиците на обществени услуги, като за 2015 година близо 30 % от всички жалби са именно срещу тези дружества.

„Помирителното производство е интересно с обстоятелството, че при него, ако се стигне до подписване на помирително споразумение, би трябвало да няма недоволни. Знаете, че в рамките на едно правораздавателно производство винаги едната страна малко или много не е доволна от решението. Тук целта е с експерти, с едно адекватно съзнание за това какъв е конкретният казус и какъв би могъл да бъде изходът от него, да направим така, че когато страните си стиснат ръцете, те да изпитат едно удовлетворение от начина, по който е решен този спор. Това е важно, както конкретно за всеки казус, така и по принцип, защото може да бъде в основата на раждането на много добри практики, които да бъдат възприети и от търговците, а по някакъв начин да култивират, когато това е необходимо, поведението на потребителите, които да осъзнаят къде наистина се осъществява пресечната точка в толкова много спорове”, коментира Димитър Маргаритов.

От КЗП припомниха, че преди спорът да се насочи към съответната комисия, потребителят трябва да се е обърнал към търговеца.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички