Семерджиев: Има известни рискове за епидемия от морбили


Семерджиев: Има известни рискове за епидемия от морбили
Снимка: БГНЕС

2354

Трябва да се знае, че заразата с морбили тръгна от Румъния и Унгария. Досега у нас има само два потвърдени случая на възрастни хора и дете. Степента на имунизираност у нас е около 92%, но най-сигурната среда е над 95%. Има известни рискове. Задължителния имунизационен календар не е случаен. Редно е да си кажем, че задължителният календар е много прецизен и е важно децата да бъдат имунизирани. Морбили е вирус, който се предава по въздушно-капков път и бедният живот и мръсотията не е причина за него. Това обясни служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Той уточни, че страната ни разполага с 152 хиляди дози от ваксината и има резерв от миналата година - няма опасност да имаме дефицит. МЗ след ситуацията още от преди месец, Направили сме пълни инструкции за това как трябва да се процедира, допълни Семерждиев пред bTV.

Относно промените във Фонда за лечение на деца здравният министър уточни, че докладът за работата на Фонда е от 2 декември. Бившият министър на здравеопазването Петър Москов го е изпратил в прокуратурата на 26 декември.

По думите на Семерджиев не проф. Владимир Пилософ е центърът на неблагополучията: „Той е бил поставен в ситуация да взема решения, както са му позволявали правилата. Проблемът е в нормативния акт за това как се вземат решенията във Фонда, които са нелепи.“

Според него в предишния правилник на Фонда на Обществения съвет са давани правомощия, които не е трябвало да има. "Той е административен орган и не би трябвало да взима решения. Това е поставяло директора под натиска на Обществения съвет. Медицината е наука по дефиниция и хората, които имат просто задачата да бъдат коректив, не могат да се намесят в дебрите на медицината," допълни здравния министър.

Семерджиев заяви на водещия Антон Хекиням, че „преразказва медийните спекулации. Работата на Фонда за лечение на деца беше изцяло непълноценна. Имахме над 10 несъответствия при окомплектоване на документите на Байрям. Министерството на здравеопазването свърши работата на Фонда. Когато се вземат решения, които са вън от темата на здравия разум и нормативите на поведение, тези решения са непълноценни.“

От своя страна новият директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева заяви пред БНТ, че се опитва да оптимизира административния подход в работата на Фонда за лечение на деца.

"Администрацията в момента има функции, които не са структрурирани. Всеки върши всичко. Първата ми идея е да има структуриране на дейностите, за да се облекчи работата на администрацията, но и да се подобри достъпът на Обществения съвет и експертите. Закъснял момент в работата на Фонда е въвеждането на електронната система", каза още тя.

По думите ѝ в съвсем кратък срок ще бъде качена информационната система. Необходими са още трима експерти, които да бъдат назначени към Фонда. Още подробности прочетете в Actualno.com.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички