Сенатът заля притеснения Зукърбърг с порой от критични въпроси


Сенатът заля притеснения Зукърбърг с порой от критични въпроси
Снимка: Getty Images/Guliver

5696

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг бе подложен на щателен разпит при изслушването си пред Сената на САЩ. Причината е мащабният скандал, който гръмна преди няколко седмици и при който бе разкрито, че консултантската компания Cambridge Analytica е ползвала и манипулирала данни на 87 млн. потребители на социалната мрежа. Смята се, че това може да е оказало влияние на резултатите на президентските избори в САЩ през 2016 г. и на референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

Много сенатори присъстваха в залата, сред тях бе и републиканецът Тед Круз, бивш кандидат за президент. Много бяха и въпросите към Зукърбърг, който изглеждаше блед и доста притеснен.

Предприемачът започна с обяснения за позитивните страни на Facebook и за каузите, на които мрежата е помогнала, като спомена например движението срещу сексуалния тормоз #MeToo. В същото време обаче поднесе и извиненията си за допуснатите грешки в защитата на личните данни и политическата манипулация.

"Почти невъзможно е да създадеш компания в общежитието на университета и да я разшириш, без да правиш грешки. През първите 12 години мислехме, че е достатъчно просто да правим инструменти за комуникация. Сега, с повишената ни отговорност, осъзнаваме, че е важно да гарантираме, че тези инструменти се ползват за добро", заяви Зукърбърг.

"Грешката беше моя и съжалявам", допълни той по повод изтичането на данни към Cambridge Analytica.

Сенаторите задаваха въпроси от различно естество на Зукърбърг - от това как работят Facebook и притежаваните от него приложения на базисно ниво, през фалшивите новини до насилието над малцинството рохинга в Мианмар и защо в мрежата се позволява да се публикуват постове с призиви за убийството на мианмарски журналисти. 

Един от сенаторите - Роджър Уикър, например попита Зукърбърг вярно ли е, че компанията му проследява търсенето в интернет на потребителите, дори когато те са излезли от профилите си в социалната мрежа. Първоначално Зукърбърг се опита да избегне въпроса и каза, че "екипът му ще провери", но после беше принуден да признае, че наистина се проследяват т.нар "бисквитки".

Попитан дали Facebook е монополист, младият милиардер отговори: "Аз със сигурност не го чувствам така." А на въпрос дали е редно компанията да бъде оставена да се саморегулира, отвърна с въпрос: "Всъщност трябва да се питаме какви са правилните регулации?"

Темата на разговор често се връщаше към президентските избори, които спечели Доналд Тръмп, и евентуалното влияние на Русия. Зукърбърг се придържаше към предишни свои позиции по темата. На въпрос защо Cambridge Analytica не е била блокирана още през 2015 година, той отговори, че тогава не е била рекламодател и е нямало как да бъдат взети мерки срещу нея.

Запитан за модела на реклама в мрежата, Зукърбърг заяви, че той "е в съзвучие с мисията ни и позволява използването на Facebook да е безплатно". Към момента компанията не предвижда да пуска платена версия на сайта.

Какво още каза Зукърбърг по време на петчасовото изслушване прочетете ТУК.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички