Сенатът заля притеснения Зукърбърг с порой от критични въпроси

Сенатът заля притеснения Зукърбърг с порой от критични въпроси
Източник: Getty Images/Guliver

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг бе подложен на щателен разпит при изслушването си пред Сената на САЩ. Причината е мащабният скандал, който гръмна преди няколко седмици и при който бе разкрито, че консултантската компания Cambridge Analytica е ползвала и манипулирала данни на 87 млн. потребители на социалната мрежа. Смята се, че това може да е оказало влияние на резултатите на президентските избори в САЩ през 2016 г. и на референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

Много сенатори присъстваха в залата, сред тях бе и републиканецът Тед Круз, бивш кандидат за президент. Много бяха и въпросите към Зукърбърг, който изглеждаше блед и доста притеснен.

Предприемачът започна с обяснения за позитивните страни на Facebook и за каузите, на които мрежата е помогнала, като спомена например движението срещу сексуалния тормоз #MeToo. В същото време обаче поднесе и извиненията си за допуснатите грешки в защитата на личните данни и политическата манипулация.

"Почти невъзможно е да създадеш компания в общежитието на университета и да я разшириш, без да правиш грешки. През първите 12 години мислехме, че е достатъчно просто да правим инструменти за комуникация. Сега, с повишената ни отговорност, осъзнаваме, че е важно да гарантираме, че тези инструменти се ползват за добро", заяви Зукърбърг.

"Грешката беше моя и съжалявам", допълни той по повод изтичането на данни към Cambridge Analytica.

Сенаторите задаваха въпроси от различно естество на Зукърбърг - от това как работят Facebook и притежаваните от него приложения на базисно ниво, през фалшивите новини до насилието над малцинството рохинга в Мианмар и защо в мрежата се позволява да се публикуват постове с призиви за убийството на мианмарски журналисти. 

Един от сенаторите - Роджър Уикър, например попита Зукърбърг вярно ли е, че компанията му проследява търсенето в интернет на потребителите, дори когато те са излезли от профилите си в социалната мрежа. Първоначално Зукърбърг се опита да избегне въпроса и каза, че "екипът му ще провери", но после беше принуден да признае, че наистина се проследяват т.нар "бисквитки".

Попитан дали Facebook е монополист, младият милиардер отговори: "Аз със сигурност не го чувствам така." А на въпрос дали е редно компанията да бъде оставена да се саморегулира, отвърна с въпрос: "Всъщност трябва да се питаме какви са правилните регулации?"

Темата на разговор често се връщаше към президентските избори, които спечели Доналд Тръмп, и евентуалното влияние на Русия. Зукърбърг се придържаше към предишни свои позиции по темата. На въпрос защо Cambridge Analytica не е била блокирана още през 2015 година, той отговори, че тогава не е била рекламодател и е нямало как да бъдат взети мерки срещу нея.

Запитан за модела на реклама в мрежата, Зукърбърг заяви, че той "е в съзвучие с мисията ни и позволява използването на Facebook да е безплатно". Към момента компанията не предвижда да пуска платена версия на сайта.

Какво още каза Зукърбърг по време на петчасовото изслушване прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.