Сериозен ръст на кредитите заради ниските лихви

Сериозен ръст на кредитите заради ниските лихви
Източник: Пресцентър ОББ

Българите държат около 55 млрд. лева в банките, а фирмите – около 23-24 млрд. лв. Парите се увеличават бързо, а основното финансиране на банките се осигурява точно от гражданите. Това заяви пред bTV председателят на УС на Асоциация на банките в България Петър Андронов.

Заради ниските лихви и усещането за сигурност потребителските кредити растат с 20%, а ипотечните - с 16%. И едните, и другите са по около 12 млрд. лв. През тази година кредитите растат с най-бързи темпове от началото на кризата.

Това показва стабилност, което си личи и от ниските нива на безработица. Хората имат работа и се чувстват сигурни, а това ги стимулира да вземат повече заеми, обясни Андронов.

Лихвите по кредитите остават ниски, защото зависят от цената на финансирането, която в момента е почти нулева и е пряко следствие от лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ). Заради ниската инфлация валутната институция не дава признаци, че ще ги променя.

Не сме в рецесия, а има забавяне в ръста на икономическия растеж. Икономиките ще растат по-бавно от настоящите 2-3-4%, което е нормална част от икономическия цикъл. Но това все пак е растеж, обясни Андронов.

Затова и лихвите ще останат ниски и Европейската централна банка няма да се намеси, за да ги регулира, защото целта ѝ е да стимулира потреблението и инвестициите.

Андронов предупреждава, че сигурността, която усещат хората, може да провокира рисково поведение. Той съветва да не се взимат кредити само заради ниските лихви, а при реална нужда и с план.

Кредитите се вземат за дълги периоди от време и лихвите не винаги са едни и същи, припомни банкерът.

Банкови такси

Очаква се банковите такси за трансграничните преводи на европейско ниво да намалеят и да се изравнят с тези за вътрешните преводи. Пътуващите в чужбина също ще бъдат облагодетелствани, защото таксите на банкоматите ще бъдат същите като в България, припомни Петър Андронов.

Според него увеличението на банковите такси на национално ниво в редица трезори се стреми да компенсира и балансира трансграничното намаляване на същите такси.

В бъдеще ще има увеличение на таксите за обслужване в банковите клонове за сметка на по-ниски в електронното банкиране, за да бъдат пренасочени клиентите към дигиталните банкови услуги, прогнозира председателят на УС на Асоциация на банките в България.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.