Сериозен спад в производството на плодове и зеленчуци у нас

Сериозен спад в производството на плодове и зеленчуци у нас
Източник: Thinkstock

Според анализа въпреки сравнително благоприятната тенденция на сектора, производството на плодове и зеленчуци бележи силен спад в последните 5-7 години. Двете направления общо формират едва около 20% от общото производство в Сектор „Селско стопанство“. Това каза Мариана Милтенова, председател на УС на Национален съюз на градинарите, пред "Фокус".

„В план, одобрен от земеделския министър Румен Порожанов, който е представен и в ЕК, има глава, която дава анализ на Сектор „Плодове и зеленчуци“. Там много точно и конкретно е записано, че има много точна и ясна тенденция на спад на производството на плодове и зеленчуци“, посочи тя.

„В началото на периода спадът е около 7%, а в края спадът е три пъти по-голям. През периода 2006 - 2010 е налице слаба тенденция на изразен спад, като обемът намалява почти 2 пъти за този период. Същата е тенденцията и за Сектор „Зеленчукопроизводство“, за 5 години делът му в общата селскостопанска продукция намалява 3 пъти“, обясни Мариана Милтенова и допълни, че причина за това е политиката.

„Става въпрос за политиката в последните 15-20 години, особено след 2007 година. Тя е абсолютно неблагоприятна за Сектор „Плодове и зеленчуци““, заяви тя.

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.