Сериозни неприятности за Facebook заради скандала с Cambridge Analytica

Сериозни неприятности за Facebook заради скандала с Cambridge Analytica
Източник: Getty Images/Guliver

Американската комисия по търговията (FTC) изглежда започна разследване на скандала "Cambridge Analytica", който вече създаде огромни неприятности за социалната мрежа Facebook.

Според Financial Times FTC вече е изискала допълнителна информация от компанията на Марк Зукърбърг, но не е уточнила дали това е старт на официално разследване. Самият Зукърбърг, който трябваше да даде официално изявление за скандала, е отменил събитието.

Освен FTC, въпроси към Facebook има от прокуратурата на два американски щата – Ню Йорк и Масачузетс. "Потребителите имат правото да знаят как е използвана личната им информация, а компании като Facebook носят фундаменталната отговорност да защитават потребителите си", каза главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман.

Междувременно Cambridge Analytica уволни главния си изпълнителен директор Алекс Никс заради случилото се.

Скандалът накратко

Използвайки неправомерно лични данни на 50 млн. потребители на Facebook, Сambridge Analytica е създала поведенчески алгоритъм за политически нагласи. Този алгоритъм може да се използва (и съгласно разследване на The Guardian е използван), за да бъде повлияно чрез психологически методи на определени групи гласоподаватели за промяна или затвърждаване на позицията им посредством използване на социалните мрежи. Според данни, изнесени от Кристофър Уайли, става въпрос за поне 50 млн. потребители. Уайли е човекът, създал AggregateIQ - канадска компания, взела лъвския пай от бюджета на кампанията Vote Leave за Brexit. Именно покрай кампанията за Brexit се появяват публично връзките между AggregateIQ и Cambridge Analytica.

Зад Cambridge Analytica стои милиардерът Робърт Мърсъртретият по големина дарител за президентската кампания на Доналд Тръмп. Мърсър е известен и като съсобственик на хедж фонда RenTech – де факто фондът управлява Cambridge Analytica. Хедж фондът търгува на борсата чрез сложни алгоритми, с помощта на които "превърта" сложни финансови инструменти и ги маскира като дългосрочни активи посредством бързината на транзакцията, като всъщност става въпрос за активи на къси позиции. Това позволява на RenTech да спести публично 6,8 млрд. долара данъци чрез пренасочване на финансови потоци към офшорни зони, твърди пред изданието WhoWhatWhy Мартин Шийл, бивш директор на дирекцията за криминални разследвания на Американската данъчна служба.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.