Сградите в ЕС с по-висока енергийна ефективност до 2050 г.


Сградите в ЕС с по-висока енергийна ефективност до 2050 г.
Снимка: iStock/Guliver

4346

Индустриалната и енергийна комисия в ЕП прие нови мерки, които да гарантират, че до 2050 г. всички сгради в ЕС ще бъдат с възможно най-висока енергийна ефективност. Това се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.

Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) прие в сряда правила за насочване на вниманието към енергийната ефективност и ефективността на разходите при саниране или ремонтиране на сгради. Тези правила актуализират Директивата за енергийните характеристики на сградите (EPBD) и е част от пакета „Чиста енергия за всички европейци“.

Членовете на ЕП искат ясна стратегия, която да направи както публичните, така и частните сгради енергийно ефективни до 2050 г. Те предлагат въвеждането на референтни показатели за намаляване на енергийните разходи за 2030 и 2040 г., както и измерими показатели за напредък, за да се оцени как новите сгради допринасят към целите на ЕС за енергийна ефективност.

Инфраструктура за електрически превозни средства (като станции за зареждане и отделни паркинг пространства за сгради с повече от 10 паркоместа) ще трябва да бъдат изграждани във всички нови сгради и в тези, които преминават през основен ремонт.

Членовете на ЕП одобриха използването на „индикатор за интелигентност“ като инструмент за измерване, който да помогне за намаляването на потреблението на енергия чрез адаптиране на сградата към нуждите на обитателите. Високите стандарти за здравето и качеството на въздуха в затворени помещения също ще се прeвърнат в приоритет.

Бенд Бендсен (ЕНП, Дания), докладчик, заяви: „Ние постигнахме солидно мнозинство в Парламента за насърчаването на санирането с цел по-висока енергийна ефективност. От жизненоважно значение е държавите членки да поемат ясен ангажимент и да предприемат конкретни действия в дългосрочното си планиране. Това включва улесняване на достъпа до финансови инструменти, показвайки на инвеститорите, че повишаването на енергийната ефективност е приоритет и даване на възможност публичните органи да инвестират в добре функциониращи сгради.

Очаква се неофициалните преговори с министрите от ЕС да започнат веднага след като в пленарната зала бъде одобрен мандат за преговори. Гласуването е насрочено за втората октомврийска сесия в Страсбург.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички