Шарков: Намалява броят на лекарите, които напускат България


Шарков: Намалява броят на лекарите, които напускат България
Снимка: БГНЕС

2586

Не всеки, който е бил на поста министър на здравеопазването, е правил някакви реформи. Имаше хора, които предпочитаха нищо да не правят. Това заяви бившият зам.-министър на здравеопазването Ваньо Шарков пред националната телевизия.

"Имаше и ситуации, в които се правеха много тежки недоразумения, като това да се издаде наредба, с която младите български лекари, които току-що са завършили да си плащат за да могат да специализират в България. Едно от първите неща, които променихме. Никога не сме коментирали някой от нашите предшественици или пък тези, които идват след нас. Всеки, който е влизал в това министерство се надявам е имал намерението да промени нещата към по-добро", допълни той.

Той е категоричен, че през изминалите две години са заработили клинични пътеки, които са много полезни за пациентите.

"Поне през тези две години заработи програмата за майчино детско здравеопазване, което преди нас не беше финансирано. Броят на лекарите, които напускат България намалява. В крайна сметка фактите показват, че пациентите, които преди пътуваха за Турция, така наречения тъжен керван, вече получават необходимата медицинска грижа, заради внесената апаратура в страната и заради това, че каста от миналата година финансира радиохирургията", каза още бившият зам.-министър.

"За първи път имаме финансиране по клинични пътеки за продължително лечение, имаме финансиране по клинични пътеки за палиативни грижи. Има още неща, които могат да бъдат направени. Същото беше и при инсултите, но вече имаме клинична пътека за продължително лечение след инсулт. Пациентът може да влезе и по тази пътека, която включва и физиотерапевтични процедури", заяви Шарков.

По думите му, самите пациенти имат представители в надзорния съвет на НЗОК и знаят за ползите от тези клинични пътеки.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички