Шарков: Умишлено натрапват идеята, че проблемите с лекарствата са заради износа


Шарков: Умишлено натрапват идеята, че проблемите с лекарствата са заради износа
Снимка: БГНЕС

3614

Бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Ваньо Шарков заяви, че в момента умишлено се натрапва идеята, че проблемите с липсващите лекарства могат да се разрешат, ако се спре паралелният износ. Ако се вдигнат цените на тези медикаменти проблемът няма да се разреши, тъй като това само ще облагодетелства компаниите и търговците, категоричен е Шарков. По думите му у нас действат престъпни групи за препродажба на лекарства извън страната.

Екипът на бившия здравен министър Петър Москов изготви законопроект за справяне с проблема, но заради прекратяването на дейността на парламента, текстовете останаха на хартия.

През последните две години от аптечния пазар у нас циклично изчезват животоподдържащи лекарства за пациенти на инсулин, епилептици и болни с ревматоидни заболявания. Пациентските организации системно сигнализират за това, припомня БНР. Преди ден Мариана Александрова от Сдружение "Диабет и метаболитен синдром" изпраща петиция до здравните власти, акцентирайки на това, че пациент на инсулин може да оцелее без него само 24 часа:

"В момента най-голям е проблемът с един от бързите инсулини, като в Русе той липсваше повече от три седмици. В Пазарджик има проблем, в Благоевград имаше проблем. От време на време дори в София в определени квартали има проблем. Не можем да бъдем оставени да се оправяме сами. Абсолютно съм убедена, че има и хора, които ще умрат заради недостиг на медикаменти."

Има готов законопроект, който следващото Народно събрание би трябвало да приеме. Според него има институционални механизми за временно ограничаване на износа на лекарства, за които се установяват липси в аптечната мрежа.

Организирани престъпни групи на лекарства действат на аптечния пазар у нас и проверки са правени за липси на онколекраства след сигнали от екипа на бившия министър на здравеопазването Петър Москов. Относно проверките на сегашното управление Ваньо Шарков отбеляза:

"Тъпанът не трябва да се бие преди да са започнали проверките, защото обикновено не намираш нищо. Мога да кажа, че има случаи, в които наистина се касае за престъпление, защото да вземеш от лекарства на онкоболни, които са в аптека на лечебно заведение и проверяващите органи да те заловят с 40 такива ампули в джоба на стойност около 30 хиляди лева - това е безспорно престъпление. Прокуратурата бе сезирана. Оттам нататък - въпросите към нея."

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички