Шефът на "Роснефт": Вътрешните различия подкопават влиянието на ОПЕК


Шефът на "Роснефт": Вътрешните различия подкопават влиянието на ОПЕК
Снимка:

5431

Вътрешните различия убиват ОПЕК и неговата способност да влияе на пазарите изчезна. Това заяви председателят на управителния съвет на „Роснефт“ Игор Сечин.

“В момента редица обективни фактори изключват възможността, който и да е било картел да диктува своята воля върху пазара... Колкото до ОПЕК на практика той спря да съществува като обединена организация“, заяви той. Последното му изказване е и един от най-острите му коментари за петролната организация, посочва Yahoo News.

Русия, която беше значително засегната от спада на цената на черното злато, през последните месеци не изключваше възможността за сътрудничество с ОПЕК, докато напрежението между Саудитска Арабия и Иран не провали възможността за споразумение по замразяване на количествата произведен петрол.

Сечин, който се смята и за близък до президента Владимир Путин, беше единственият руски представител, който се обяви против сделка с ОПЕК, дори и след като Кремъл одобрих такъв план.

„Компанията „Роснефт“ беше скептична от самото начало за възможността от постигане на каквото и да е било общо споразумение с участието на ОПЕК в настоящата ситуация“, каза той. „Искам само да ви припомня единственият въпрос, с който отговаряме на тези, които се интересуват от нашата позиция: „С кого трябва да се споразумеем и как?“. Развитието на ситуацията ясно показа, че сме прави“, допълни директорът на руската енергийна компания.

Сечин също така призова Русия да се откаже от всяка надежда, че цените биха могли да бъдат оправени с нещо друго, освен с пазарно ребалансиране. „В момента ключовите фактори, които влияят на пазара са финансите, технологиите и регулациите. Виждаме това в примера с шистовия петрол, който... стана мощен инструмент за влияние върху световния пазар“, допълни той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички