Шефът на АПИ не е уволнен, а само понижен


Шефът на АПИ не е уволнен, а само понижен
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

2351

Шумно обявеното уволнение на инж. Дончо Атанасов от поста председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" всъщност е понижение. Това става ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Атанасов става член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", пише дословно в официалното съобщение на министерството, което беше разпространено снощи. През миналата година Дончо Атанасов замести инж. Лазар Лазаров начело на АПИ.

Всъщност по буквата на закона АПИ се управлява от тричленен управителен съвет. Атанасов беше в УС и по времето на Лазаров, а сега просто се връща на стария си пост. Той влезе в съвета през ноември 2013 година по времето на управлението на Пламен Орешарски. През периода 1995-1997 година Дончо Атанасов е народен представител в 37-то Народно събрание от БСП. Заемал е ръководни постове в различни търговски дружества. В периода 2008-2009 година Атанасов беше директор на дирекция "Оперативен контрол и управление на риска" в Национална агенция "Пътна инфраструктура“. Вчера (8 февруари) служебният премиер Огнян Герджиков настоя пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов да бъдат освободени директорът на Областно пътно управление София Веселин Николов и началникът на Районна пътна служба (РПС) София Боян Игнатов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов предложи за председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ да бъде назначен Пирин Пенчев, а за изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД – Валентин Николов. Пирин Пенчев е завършил транспортно строителство във Висшия институт по архитектура и строителство и има над 22 години опит в областта на пътното и мостово строителство в България, включително като заместник-директор с ресор Строителство, поддържане и експлоатация на републиканската пътна мрежа и проектна готовност в АПИ. Има експертиза и в прилагането на националната нормативна уредба, свързана с проектирането и строителство на обекти от пътната инфраструктура на България, включително големи съоръжения и тунели.

Валентин Николов е доктор по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Има дълъг стаж в държавния и частни сектор, а от 2009 до 2012 г. е бил председател на съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички