Шефът на Агенцията по горите подава оставка заради твърдения за конфликт на интереси


Шефът на Агенцията по горите подава оставка заради твърдения за конфликт на интереси
Снимка: БГНЕС

3200

Директорът на Изпълнителната агенцията по горите Григор Гогов е подал молба за освобождаване. Това каза министърът на земеделието, храните и горите на брифинг в Министерски съвет Румен Порожанов.

„Появиха се едни упреци по отношение на изпълнителния директор на Агенцията по горите. По отношение на сигнала, който беше изпратен, ние направихме проверка. Проверката, която за n-ти път се прави, не установи пряк конфликт на интереси. Независимо от всичко, аз съм го изпратил на КОНПИ за извършване на независима проверка по отношение на всички данни, които се съдържат в сигнала. По искане на самия г-н Гогов, той ще подаде молба за освобождаване и предполагам, че това ще се случи днес или в понеделник“, допълни министър Порожанов, цитиран от "Фокус".

Припомняме, че в медиите се появиха твърдения, че Гогов е в конфликт на интереси във връзка с изграждането на ограда по границата като предпазна мярка срещу разпространението на африканска чума. Според хора от дърводобивния бранш горските са изградили оградата на завишени цени, а фирма, близка до Гогов, доставяла част от материалите за съоръжението.

Чумата по свинете

Африканската чума по свинете е много активно застъпена в Румъния – там 12 от двадесет и няколко области са засегнати, те са под възбрана на ЕС, каза още Порожанов.

За съжаление и в пограничните зони на България, където имаме сухоземна граница с Румъния, също са установени огнища на африканската чума по свинете, добави министърът.

По думите му ще бъдат направени търговски коридори за движение на животните до фермите и кланиците. Това, което бъде внесено като предложение на следващото заседание на Министерски съвет, е стимулиране на усвояването на домашни свине в 20 километрова зона около индустриалните ферми. Идеята е да се стимулират тези, които отглеждат законни животни.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички