Шефът на Агенцията за българите в чужбина и още 20 души бяха задържани

Шефът на Агенцията за българите в чужбина и още 20 души бяха задържани
Източник: БГНЕС

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 души са задържани при акция за разследване на корупционни практики, съобщи националното радио.

Разследването е започнало по сигнал, получен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно имущество, преди около четири месеца.

Според източници на БНР, в групата, освен представители на Агенцията за българите в чужбина, имало и посредници, които намирали хора, желаещи да получат българско гражданство, без обаче да имат български корени. Именно заради тези посредници са били обиските в Плевен и Кюстендил, освен тези в София.

Търсели са се хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани неистински документи за българския им произход. Така, без да имат право на това, те са получавали българско гражданство и свободно движение на територията на целия Европейски съюз.

Тарифата била 5000 евро, като според информацията на ден са били издавани по тридесетина такива фалшиви удостоверения. Тепърва ще се изчислява каква е генерираната печалба, както и колко граждани на Украйна, Македония и Молдова неправомерно са получили българско гражданство.

Засега институциите, ангажирани с акцията, мълчат официално, като все още не е ясно дали днес или направо утре ще има и подробности за престъпната група в Агенцията за българите в чужбина.

Специализираната прокуратура съобщи по-рано днес, че с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество разследват корупционни практики в Държавната агенция за българите в чужбина.

Предприети са процесуално-следствени действия, като на адреси в София, Кюстендил и Плевен се извършват претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели. Това става в рамките на образувано досъдебно производство срещу организирана престъпна група за подкуп, документни престъпления и престъпления по служба.

В Кюстендил няма официален офис или представителство на Агенцията за българите в чужбина. Неофициално обаче се знае, че адвокати, юристи, посредници осъществяват дейност срещу заплащане като съдействат на кандидати за българско гражданство или за регистрация, откриване на бизнес и други в града. Коментарите са, че мизата е 50 евро на човек.

От областната дирекция на полицията отказаха коментар за провежданата тази сутрин специализирана операция за проверка на лица и адреси, свързани с Агенцията за българите в чужбина. Видимо няма оживление и полицейски действия.

Офис на фирма за превод и легализация на документи на чуждестранни граждани в центъра на Кюстендил е затворен, наблизо има униформен полицай, който също отказа коментар.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.