Шефът на БЕХ: Ако не беше решението за "Белене", НЕК щеше да има положителен финансов резултат


Шефът на БЕХ: Ако не беше решението за "Белене", НЕК щеше да има положителен финансов резултат
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

2174

Почти всеки отчет на предишното правителство дебело подчертаваше всички мерки, които са предприети в енергетиката, за да бъде стабилизиран финансово отрасълът. За стабилността продължи да говори и служебният енергиен министър, а мотото се открояваше и в предизборните послания на БСП. Стабилност, зад която стоят цените на тока, парното, газа, които сега трябва да бъдат вдигнати с много, за да не се разпадне същата тази стабилност.

Какво е всъщност финансовото състояние на част от дружествата от БЕХ? Към настоящия момент загубите на НЕК са 126 млн. лева, каза изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов пред БНР.

"В този отчет те имат около 170 милиона разходи – текущи, които са признати, за "Белене". Какво означава това? От 170 като изкараме 126, имаме 44 милиона лева печалба. Тоест, ако нямаше ефектът от решението на "Белене", НЕК щеше да е едно добро дружество и щеше да генерира положителен нетен финансов резултат. И може би и такъв ресурс. И може би нямаше да има нужда държавата да отпуска безлихвен заем", допълни той.

Спадът в цената на еленергията, валиден за цяла Европа спрямо 2015-а, обаче е засегнал ТЕЦ "Марица-изток", отчете Иванов, който уточни, че разходите за вредни емисии са голямо перо в бюджета на централата, макар че тази година ще бъдат по-малки, отколкото през 2015-а. АЕЦ "Козлодуй" пък е имал големи разходи през миналата година за удължаване на живота на Пети блок. Има пазарна основа цената да е различна.

Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум коментира:

"Твърдението за балансирана финансова система е вярно донякъде. Във всички случаи имаме подобрение на състоянието от 2014-15 година, определено, но не е достигнато едно ниво на устойчивост, което може да гарантира развитието на важни държавни дружества в енергетиката."

Според Иванов трябва да отпадне мярката, задължаваща дружествата да внасят 5% от печалбата си в специален фонд, който да стабилизира НЕК, тъй като тя не е пазарна, а вече създава проблеми на ключови предприятия в енергетиката.

Иванов е категоричен, че рязкото повишение на цената на газа сега е продиктувано от това, че в предходния период тя е била задържана, за да не поскъпне парното и топлинната енергия в средата на отоплителния сезон.

"Топлофикациите нямат устойчиви модели на предоставяне на услуги и продажба на стоки. Виждаме непрекъснато една конфронтация между топлофикациите и техните клиенти. С повишаването на цените, тази конфронтация и това недоразбиране кой какво продава и кой какво получава, ще се задълбочи", каза той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички