Шефът на БЕХ: Негативи за потребителите от глобата от ЕК няма да има


Шефът на БЕХ: Негативи за потребителите от глобата от ЕК няма да има
Снимка:

2318

Негативи за българския потребител няма. Това каза Петьо Иванов, изпълнителен директор на БЕХ, по време на извънреден брифинг във връзка с наложената глоба на групата БЕХ от страна на ЕК в размер на 77 млн. евро.

„По отношение на твърдението, че българските потребители потенциално са претърпели вреди, не се съгласяваме, защото през цялото време българския потребител не е понесъл никакви негативи от твърдяната от комисията злоупотреба с доминатно положение на дружествата от БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Вие знаете, че секторът е силно регулиран и по отношение на цените, които „Булгаргаз“ продава стават след одобрение на КЕВР. Касае се за предполагаемо нарушение, което е извършвано за периода 2010-2015 г. и по-конкретно от това, което успяхме да се запознаем за самото решение, е за периода от юли 2010 до януари 2015 г. Много често „Булгаргаз“ е предлагал услугата и доставката на природен газ на цени под неговата себестойност. В случай, когато имаме частен търговец, знаете, че такава функция няма как да му бъде възложена. Още по-малко той нарочно да бъде накаран да търпи вреди от това, че трябва да бъде осигурена поносима услуга за населението. В контекста на това смеем да твърдим, че негативи за българския потребител няма“, допълни Иванов, цитиран от "Фокус".

По думите му БЕХ има възможност да извърши необходимите плащания по глобата в срок.

„ЕК съществено е смалила периода, в който тя счита, че има извършено нарушение. Първоначално предлаганият вариант беше около 8 години и половина, сега сме за 4 години и половина“, каза още Иванов. По отношение на необходимите средства за глобата, Иванов заяви, че БЕХ е емитент по две текущи облигации. „Имайте предвид, че когато сме си подготвяли конспекта за публикациите от 2018 г. този риск е бил калкулиран. Бил е споделен на рейтинговите агенции и е оценен от съответните облигационери, които са записали участие в нашата емисия“, допълни още Иванов. Той обясни, че наложената санкция е по-малка от тази, която са разчели чисто финансово като бюджет. На въпрос каква е сумата, загубена от БЕХ в КТБ, той допълни, че тя е около 140 млн. лв.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички