Шефът на ДКСБТ: Качеството на продуктите на българския пазар е такова, за каквото плащаме


Шефът на ДКСБТ: Качеството на продуктите на българския пазар е такова, за каквото плащаме
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2963

Качеството на продуктите на българския пазар не е по-лошо от това в Западна Европа. Това каза Владимир Иванов, председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).

„В момента качеството на храните в България се обсъжда по много медии и има най-различни версии. Не съм съгласен с твърдението, че за източните народи се предлага едно качество, а за западните – друго“, каза Владимир Иванов пред fermer.bg.

Той обясни, че на нашия пазар имаме това качество, за което плащаме. Пазарът е такъв и усвоява такива цени, такава потребност каквото е агрегатното търсене.

„Не може да се предлага стока, която пазарът не желае да усвои. В момента всичко е абсолютно балансирано и е следствие на взаимодействие между търсене и предлагане“, коментира председателят на ДКСБТ.

Според него плодовете и зеленчуците на българския пазар, в никакъв случай не са с по-ниско качество, в сравнение с тези, които се предлагат на пазарите в Западна Европа, въпреки че нашият пазар е по-малко развит и се прилагат по-лоши търговски практики.

„Портокалът може да дойде по-лошо етикиран, по-лошо партизиран, ще е с различни размери. Ако качеството на портокала ще е по-ниско от това, което се предлага в Западна Европа, ще е с 2-3%. Не видимо различаващ се, но такъв, който можем да платим“, каза Иванов.

Той обясни, че в момента имаме сравнително евтини продукти, спрямо цената на всеки един европеец, а в същото време свръх качествени, спрямо това, което би заплатил в една Франция.

„Същото е с месото, същото е с кашкавалите. Нашият кашкавал „Витоша“ е с качество не по-лошо от това на най-елитните френски сирена. В България можеш да си го купиш на 13 лева, а във Франция качеството на такъв тип продукт е 80-90 евро. Аз не знам защо трябва да се подценяваме“, категоричен е председателят на ДКСБТ.

Според него, ако държавата започне да нанася критерии за качество и да се намесва грубо в пазара, това ще убие частната инициатива, ще го изкриви и съответно ще монополизира дадени сектори.

„Ние трябва да изберем – или сме свободна пазарна икономика и живеем в свободен демократичен свят, където нещата се диктуват от свободния пазар, или правим командна икономика в централизиран капитализъм, какъвто имахме доста години“, каза Иванов.

Той обясни, че свободният пазар е доказано много по-ефективен и избира най-доброто.

„Това, което трябва да направим е да поработим по темата как можем да бъдем по-платежоспособни, за да си платим по-високо качество. И след време да кажем: Ето, нашият пазар е само с висококачествена стока, защото сме платежоспособни“, смята председателят.

Иванов добави, че за съжаление една много голяма част от потребителите се съобразява не с качеството на продуктите, а с това колко може да си позволи. Целта е да повишим доходите на населението, а това ще стане с развитие на лека индустрия, работни места, с много работа.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички