Шефът на КЕВР: Промените в енергетиката няма да оскъпят тока за бита

Шефът на КЕВР: Промените в енергетиката няма да оскъпят тока за бита
Източник: БГНЕС

Промените, които държавата ще направи за улесняване на енергийния пазар, няма да окажат негативно влияние върху цените на тока за бита. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

След днешната среща на работодателите с премиера бяха обещани спешни законови промени, с които да бъде осигурено по-голямо предлагане на енергийната борса. Целта е да се нормализират цените, по които индустрията купува ток.

"По-големите количества електроенергия, които ще излязат на свободния пазар, правят наистина по-ликвидна борсата и дават възможност да се закупуват количества електроенергия, без да има съмнение, че има недостиг на електроенергия. По-големите количества винаги водят, разбира се, до по-конкурентни цени. Няма риск новите правила, които трябва да бъдат въведени в законодателството, да се отразят негативно върху цените на електроенергията за бита от 1-ви юли", заяви Иванов, цитиран от БНР.

По-рано днес работодателските организации обсъдиха с премиера Бойко Борисов промени в енергетиката. Стигнали са до консенсус за четири изменения:

Първата е свързана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които досега са имали преференциална цена за тази електроенергия и са я продавали директно на НЕК, без да я продават на свободния пазар.

Втората мярка е свързана с дружествата в енергетиката, които ще предлагат на свободния пазар профилирана електроенергия - отделно дневна и отделно нощна електроенергия. Досега те предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, а сега ще предлагат 12-часови дневни и нощни профили, за да може фирмите, които имат нужда само от нощна енергия, да си купуват само такава, и обратното.

Третата промяна касае т.нар. американски централи. По тази тема върви комуникация с ЕК за прекратяването на тези договори. Ангажимент на правителството ще бъде да забърза тези разговори с ЕК, така че да може в сравнително кратък срок да прекратим дългосрочните договори за преференциална цена на електроенергията и задължително изкупуване.

Четвърта промяна е разпределителните дружества да купуват технологичните загуби на свободен пазар, да не бъдат вече по регулирана квота от КЕВР, да не бъдат с фиксиран обем на тази електроенергия, а да купуват толкова, колкото им е необходима на свободен пазар по свободно договорени цени.

Повече подробности за подготвяните промени прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.