Шефът на британската централна банка: Brexit без сделка ще потопи паунда

Шефът на британската централна банка: Brexit без сделка ще потопи паунда
Източник: Getty Images/Guliver

Излизането на Великобритания от ЕС без споразумение ще постави финансите на семействата под натиск за период от няколко години. Това заяви ръководителят на британската централна банка Марк Карни, като потвърди, че води преговори за оставане на поста си, предават The Times и "Фокус".

Напускането на Европейския съюз без споразумение ще потопи паунда и ще навреди на перспективата за икономически растеж, заявиха служители на банката пред британски депутати във вторник, оставяйки домакинствата с празен джоб. Карни предупреди, че свиването на доходите може да продължи години и че лихвените проценти може да се наложи да се вдигнат.

53-годишният Карни предложи да остане на поста гуверньор и след датата си на напускане, насрочена за следващия юни. „Готов съм да направя всичко, което мога, за да насърча един гладък Брекзит и един ефективен преход в Банката на Англия“, заяви той.

От министерството на финансите се очаква потвърждение в рамките на седмица, че мандатът на канадеца ще бъде удължен. През 2013 година Карни се съгласи да изкара пет години от стандартния осемгодишен мандат, след което го удължи с още една година. Сега се очаква той да остане до 2020 година.

Няколко привърженици на Brexit в миналото призоваваха за неговата оставка заради това, което те считат като анти-Brexit наклонност. Карни има напрегната връзка с британския премиер Тереза Мей, но източници от правителството настояха, че тя не би блокирала удължението.

Карни нагази в дебата за Brexit отново във вторник. „Ще има период на напасване, ако се движим бързо към Световната търговска организация (СТО) и е вероятно, имайки предвид скоростта на нарастване на заплатите и ефекта на инфлацията, реалното свиване на доходите да се върне сред домакинствата за период от няколко години“, заяви той пред финансова комисия.

Анди Халдейн, главният икономист на банката, заяви на същата среща, че анкетите сред бизнеса предполагат, че перспективата за сценарий без споразумение нараства. Вече има 25 процентов шанс за излизане без сделка, разкриват те, в сравнение с 20-процентова възможност година по-рано, поясни той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.